kasetne bombe

SAD šalje Ukrajini kontroverzno i zabranjeno oružje?

07.07.2023 u 07:12

Bionic
Reading

Nakon više od šest mjeseci razmatranja, čini se da je američki predsjednik Joe Biden spreman pristati na slanje kazetnog streljiva u Ukrajinu, piše The New York Times

Riječ je, podsjeća The New York Times, o široko zabranjenom oružju za koje se zna da uzrokuje teške ozljede nad civilima, a taj bi korak bi našetetio i odnosima SAD-a i saveznika poput Britanije, Njemačke i Francuske koji su potpisali sporazum kojim se zabranjuje njihova uporaba, skladištenje ili prijenos.

Nekoliko Bidenovih glavnih suradnika, uključujući državnog tajnika Antonyja Blinkena, preporučilo je taj potez prošli tjedan, unatoč onome što su opisali kao duboku rezervu oko humanitarnih problema i zabrinutosti da bi SAD drastično odstupio od svojih saveznika, rekli su ljudi upoznati s raspravom među američkim dužnosnicima.

Ukrajina, koja je u ratu koristila vlastitu kazetnu municiju, troši sve raspoložive zalihe konvencionalnih topničkih granata i trebat će vremena da poveća proizvodnju. Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik, vršio je pritisak na Bidena, tvrdeći da je streljivo, koje raspršuje sićušne bombice, najbolji način za ubijanje Rusa u rovovima.

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch je danas objavila izvješće u kojem navodi da su i ruske i ukrajinske snage koristile kazetnu municiju koja je uzrokovala smrt i ozbiljne ozljede civila.

'Kazetno streljivo koje koriste Rusija i Ukrajina uzrokuje smrt civila. Obje strane bi trebale odmah prestati s njihovom uporabom, a ne pokušavati nabaviti još više ovog neselektivnog oružja', rekla je Mary Wareham iz Human Rights Watcha.