SASTANAK S DODIKOM

SAD: Republika Srpska je dio BiH

09.12.2011 u 15:16

Bionic
Reading

Veleposlanstvo SAD-a prosvjedovalo je protiv neisticanja državnih obilježja BiH na sastanku s Dodikom

Republika Srpska dio je BiH i tu činjenicu ništa ni na koji način ne može promijeniti, priopćilo je veleposlanstvo SAD-a u BiH.

'SAD je u potpunosti posvećen suverenosti i teritorijalnoj cjelovitosti BiH i odbija svako osporavanje suverenosti i teritorijalne cjelovitosti BiH', navodi se u priopćenju.

Kako piše Politika, ovo priopćenje dolazi nakon što ovog tjedna na susretu američkog veleposlanika Patricka Moona i posebnog predstavnika EU Petera Sorensena s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom nije bilo državnih obilježja BiH. Istaknute su bile tek zastave Republike Srpske i SAD-a, odnosno Europske unije, što su osim Amerikanaca osudile i bosanskohercegovačke stranke SDP i SDA.

No Dodik očito ima drugačije poglede na cjelovitost BiH pa je u petak u Srebrenici izjavio da je ta država trajno invalidna jer ne funkcionira i nije nastala voljom svih svojih građana kao što je Republika Srpska nastala voljom srpskog naroda, prenosi 24sata.info.

Dodik je u Srebrenici dijelio ključeve 32 stana obiteljima koji trenutno žive u kolektivnim centrima ili koriste alternativni smještaj. Pritom je rekao da je potrebno objediniti snage da na sljedećim izborima u Srebrenici za načelnika općine bude izabran Srbin koji će poštovati Republiku Srpsku.

'Republika Srpska trajna je kategorija i treba je poštovati. Tko poštuje nas, poštujemo i mi njega i surađujemo s njim', izjavio je Dodik.