VIŠE NIŠTA NIJE SVETO

SAD prisluškivao i Vatikan

30.10.2013 u 18:29

Bionic
Reading

Američke špijunske službe prisluškivale su i Vatikan i Papu, navodi talijanski tjednik Panorama, koji pripada obitelji Berlusconi u broju od četvrtka.

Od 46 milijuna telefonskih poziva prisluškivanih u Italiji, prema internet stranici Cryptome, bilo je i poziva u i iz Vatikana, piše Panorama i ne navodi svoj izvor u tom članku koji je u srijedu poslan raznim medijima.

Cryptome navodi da je 46 milijuna telefonskih poziva prisluškivano u Italiji tijekom mjesec dana, na kraju 2012. i početkom 2014. ali informaciju su talijanske tajne službe neizravno demantirale.

"Strahujemo da je američko 'veliko uho' nastavilo prisluškivati razgovore crkvenih dužnosnika do početka konklave 12. ožujka, kada je izabran papa Franjo, uključujuči i razgovore u i iz rezidencije Rima gdje su živjeli kardinal Jorge Mario Bergoglio, sadašnji papa Franjo i drugi crkveni dostojanstvenici", nastavlja tjednik.

"Sumnja se da su i razgovori budućeg Pape bili kontrolirani. Prema izvješćima Wikileaksa, Bergoglio je bio na meti pozornosti američkih tajnih službi", dodaje Panorama.

Glasnogovornik Vatikana otac Federico Lombardi je minimalizirao važnost te informacije.

Sjedinjene Države su u utorak kategorički odbacile nedavne optužbe prema kojima su njihove službe prisluškivale komunikacije u Europi i navele da su te podatke podastrijele europske obavještajne agencije.