normalizacija odnosa

SAD pozdravio sporazum Izraela i UAE, želi proširenje embarga na oružje Iranu

14.08.2020 u 17:18

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Mike Pompeo pozdravio je u petak u Beču sporazum između Izraela i UAE-a o normalizaciji diplomatskih odnosa, a založio se i da se proširi međunarodni embargo na oružje Iranu

"To je važan korak prema stabilnosti Bliskog istoka", rekao je Pompeo na konferenciji za novinare u Beču s austrijskim ministrom vanjskih poslova Alexanderom Schallenbergom, govoreći o sporazumu Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, postignutom u četvrtak uz posredovanje SAD-a.

"To je dobar trenutak za svijet i njegovu sigurnost", dodao je.

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli su u četvrtak uz posredovanje Sjedinjenih Država povijesni dogovor koji će dovesti do pune normalizacije diplomatskih odnosa dviju zemalja.

U zajedničkoj izjavi američkog predsjednika Donalda Trumpa, izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i prestolonasljednjika Abu Dhabija Mohammeda Al Nahyana stoji kako se nadaju da će "povijesni preokret pridonijeti uspostavi mira na Bliskome istoku".

Prema dogovoru, Izrael je suspendirao planove za pripojenje velikog područja Zapadne Obale, rekli su visoki dužnosnici Bijele kuće.

Izrael dosad nije imao diplomatske odnose sa zaljevskim zemljama. No, do neformalnih razgovora došlo je zbog zajedničke bojazni od jačanja iranskog utjecaja u regiji. 

Nada se proširenju međunarodnog embarga na oružje Iranu

Pompeo je također rekao da će SAD učiniti sve što je u njihovoj moći da prošire međunarodni embargo na oružje Iranu o čemu bi se trebala donijeti odluka na Vijeću sigurnosti UN-a.

Dodao je i da Iran odmah i u potpunosti treba surađivati s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, čijeg je čelnika susreo u Beču.

"Nema nikakvog smisla dopustiti najvećem svjetskom sponzoru terorizma da kupuje i prodaje sustave oružja", rekao je Pompeo.

"Mislim, to je stvarno ludo."

Pompeo je pozvao ostatak svijeta da podupre američko stajalište.

"Glasanje će se završiti u sljedećih nekoliko sati i nadamo se da će biti uspješno. Kada vidimo rezultat, odlučit ćemo kako dalje".