KRITIČNA TOČKA

SAD: Počelo odbrojavanje do 'kataklizme'

  • Autor: S. Srdoč
  • Zadnja izmjena 02.08.2011 16:13
  • Objavljeno 28.07.2011 u 07:00
John Boehner (lijevo) i Harry Reid

John Boehner (lijevo) i Harry Reid

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Telefonske linije i internetske stranice američkih kongresnika užarile su se nakon što je Obama u obraćanju naciji početkom tjedna pozvao građane da kontaktiraju svoje političke predstavnike, kako bi ih 'dozvali pameti', s ciljem postizanja kompromisa oko podizanja limita dopuštenog zaduživanja SAD-a. Bez rezultata

Manje od tjedan dana uoči isteka roka 2. kolovoza za podizanje limita američkog duga, republikanci i demokrati u Kongresu nisu približili stajališta oko uvjeta pod kojim će povisiti plafon zaduživanja, omogućiti normalno funkcioniranje države i spasiti kreditni rejting SAD-a. Idućeg utorka, podsjetimo, američka vlada ostaje bez sredstava za plaćanje svojih unutarnjih i vanjskih obaveza.

Što bi se moglo dogoditi ukoliko Kongres ne uspije obuzdati rast duga, koji sada iznosi 14,2 bilijuna dolara?

Prema riječima senatora i stručnjaka koji su svjedočili pred senatskom Komisijom za proračun, slijedi 'nesreća pri slijetanju', 'odbrojavanje i teška devastacija', 'rizik od kataklizmičkog događaja, veoma brzo... baš kao što se dogodilo u Grčkoj', prenosi Christian Science Monitor.

U svakom slučaju, SAD već sada grabi prema litici, rekao je Kent Conrad, predsjednik Komisije.

Okidač za najavljenu kataklizmu mogao bi izgledati relativno jednostavno. Američka riznica, recimo, ponudila bi državne obveznice, no ne bi se našlo dovoljno zainteresiranih kupaca. U tom slučaju, slijedilo bi podizanje kamatnih stopa SAD-u, što znači da bi Washington morao više platiti ulagačima, kako bi od njih posudio novac.

Kritična točka

Ekonomisti Carmen Reinhart i Kenneth Rogoff, koji su izučavali slučajeve 44 države u razdoblju od 200 godina, tvrde da opasnost nastupa kada bruto državni dug dosegne 90 posto godišnjeg BDP-a. Na njihovu knjigu 'This Time Is Different: Eight Centuries of Financial Folly' pozivaju se kongresnici iz obje stranke, najčešće uz opasku da je SAD ove godine premijerno dosegnuo tu kritičnu točku.

Svejedno, kongresnici nisu mrdnuli iz svojih rovova niti u srijedu navečer. Republikanci su, kažu, još jednom mijenjali prijedlog zakona svog Johna Boehnera, predsjednika Zastupničkog doma, u smjeru novih rezova proračunske potrošnje. Nadaju se da će u donjem domu Kongresa, gdje imaju većinu, uspjeti osigurati potreban broj glasova – planove bi im, u vlastitim redovima, mogli pomrsiti predstavnici ultrakonzervativnog pokreta Tea Party. Istovremeno, demokrati poručuju da će suparnički zakonski prijedlog, ako i prođe Zastupnički dom, sigurno izdahnuti u Senatu, kojeg čvrsto kontroliraju. Zakonski prijedlog Harryja Reida, vođe demokrata u Senatu, trenutno je 'na čekanju', a na glasanje će biti stavljen nakon raspleta situacije u Zastupničkom domu, izvještava National Public Radio (NPR).

Što je limit zaduživanja?

Limit zaduživanja način je na kojiamerički Kongres kontrolira koliko se Američka riznica može zadužiti. Kada planiranu potrošnju neprate porezni prihodi, vlada se u pravilu mora zadužiti. U ranimgodinama SAD-a, zaduživanje se odobravalo od slučaja do slučaja, pričemu je Kongres određivao parametre. U posljednjih 70-ak godina, Zastupnički dom i Senat redovito su se uspijevali složiti oko sveukupnog limita zaduživanja.'Plafon' se često pomicao uvis, više od 40 puta od 1980. godine. Nekistručnjaci tvrde da limit zapravo uopće nije potreban, jer uglavnomsluži za periodične istupe zakonodavaca o problemu duga koji samistvaraju. Drugi ističu da ih proces može natjerati da sagledajudugoročne posljedice svojih odluka o potrošnji.

Nepristrani Ured za proračun američkog Kongresa (CBO) prethodno je zaključio da su oba prijedloga neusklađena s najavama nihovih autora. Analitičari CBO-a zaključili su da bi u razdoblju od deset godina Boehnerov zakon smanjio proračunski deficit za 850 milijardi dolara, a Reidov za 2,2 trilijuna. Republikanci su, podsjetimo, najavili rezanje troškova za 1,2 trilijuna dolara, a demokrati za 2,7 trilijuna.

Neizvjesno je bi li ijedan plan mogao proći oba doma Kongresa, kao i bi li se u slučaju prolaska republikanskog prijedloga izbjegao predsjednički veto.

'Vlažni poljubac desnici'

Nastojeći prilagoditi zakon propagandnim porukama, Boehner se trenutno koprca u vlastitoj mreži, pokušavajući u nju dovabiti i cjelokupni korpus republikanskih kongresnika. Čelnici stranke odgodili su glasanje o zakonu, no očekuje se da će do njega ipak doći u četvrtak.

Reid plastično opisuje Boehnerov zakon, navodeći da je to samo 'veliki vlažni poljubac desnom krilu', sklepan kako bi zadovoljio njihovu strast za što nižim porezima i rezanjem socijalnih prava iz proračuna.

Demokrati planiraju podići limit zaduživanja za 2,7 trilijuna dolara s nekoliko osnovnih mjera, koje uključuju ograničavanje tzv. diskrecijske potrošnje (na raspolaganju svakom kongresniku), limitiranje troškova ratovanja i čvršću provedbu poreznih zakona, kako korporacije više ne bi mogle izbjegavati državnu daću – pojedini republikanci potonje su okarakterizirali kao 'povećanje poreza'.

Posljednji republikanski prijedlog povisio bi limit zaduživanja za 2,5 trilijuna dolara, od čega bi 900 milijardi stupilo na snagu odmah, dok bi se ostatak isplatio tek nakon što bi se ozakonile preporuke neovisne kongresne komisije, koju bi tim povodom tek trebalo ustoličiti. Prijedlog također predviđa ograničavanje diskrecijske potrošnje, no nijedna odredba nije posvećena povećanju poreznih prihoda. Članovi Tea Partyja prijete, naime, da će se suprotstaviti bilo kojem prijedlogu koji povisuje poreze ili ne zarezuje proračunsku potrošnju dovoljno duboko.

'Trebaju nam veći rezovi. Ne mogu prihvatiti prijedlog u sadašnjoj verziji', jasan je Jason Chaffetz, republikanac iz Utaha, koji tavori u Kongresu zahvaljujući podršci Tea Partya.

Demokrati smatraju da povećanje prihoda mora biti ključni dio bilo kakvog prijedloga za smanjenje deficita.

Ugrožena socijalna sigurnost

Bill Daley, šef ureda Baracka Obame, izjavio je za NPR da se Boehner u svojoj stranci suočava s političkom stvarnošću, s kojom se 'mora nositi, kao što to čini i sam predsjednik'.

Daley ističe da je Obama, zbog pristanka na bolne rezove, naišao na duboke kritike dijela svojih pristaša. 'Spreman je nositi se s kritikama jer vjeruje u uravnotežen deal koji će ojačati Medicare i Medicaid (državno zdravstveno osiguranje).'

Ukoliko kongresnici ne postignu dogovor, naposljetku bi ipak mogli izglasati povećanje limita zaduženja za trilijun dolara, kako bi nakon isteka roka 2. kolovoza osigurali rad vlade te izbjegli odgode u vraćanju američkih dugova i isplati obveza – idućeg dana na naplatu će doći 23 milijarde teška isplata u sektoru socijalne sigurnosti, gdje najveći dio gutaju mirovine.

No ako Kongres i uspije sastaviti nešto što bi odgodilo stečaj za nekoliko mjeseci, bonitetske agencije još uvijek mogu odlučiti da to nije dovoljno. Bez dugoročnog plana za borbu s deficitom, te privatne kuće mogle bi sniziti prvoklasni kreditni rejting SAD-a AAA. Moody's, Standard & Poor's i Fitch Ratings već su izdali takva upozorenja. Deven Sharma, predsjednik Standard & Poor'sa, u srijedu je pred kongresnicima izjavio su prijašnja izvješća, prema kojima su za očuvanje kreditnog rejtinga SAD-a u idućem desetljeću potrebni rezovi deficita u vrijednosti četiri trilijuna dolara, bila netočna. Odbio je, međutim, iznijeti brojku koja bi spriječila snižavanje rejtinga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi