TKO ĆE DOBITI PRVE DOZE?

SAD osnovao skupinu za pravednu distribuciju budućeg cjepiva za covid-19: 'Ovo će biti kontroverzno. Odgovor se neće svima svidjeti'

25.07.2020 u 09:58

Bionic
Reading

Dužnosnici zdravstvenih vlasti Sjedinjenih Država u petak su zadužili skupinu neovisnih znanstvenika i etičara za izradu smjernica koje će odrediti tko će dobiti prve doze cjepiva protiv covida-19 kada će ono biti proizvedeno.

Smjernice imaju za cilj postaviti nepristran okvir koji će američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koristiti za plan raspodjele prvih cjepiva, za koje dužnosnici SAD-a očekuju da će biti spremna do kraja godine.

Skupinu su za razvoj plana zadužili čelnici CDC-a i Nacionalnog zdravstvenog instituta (NIH). Taj će posao odraditi poseban odbor stručnjaka američke Nacionalne akademije znanosti, inženjerstva i medicine i Nacionalne medicinske akademije, neovisnog savjetodavnog tijela.

Na prvom sastanku je ravnatelj NIH-a dr. Francis Collins od odbora zatražio da u obzir uzmu potrebe pojedinaca koji su u najvećoj opasnosti od komplikacija uslijed zaraze covidom-19.

Collins je rekao da se popis raspodjele cjepiva treba temeljiti na zdravstvenim posljedicama bolesti, potrebama zdravstvenih radnika, vojske, osoba koje rade u nužnim djelatnostima i lokacijama u SAD-u gdje je virus najaktivniji. Također je rekao da skupina treba dati prvenstvo osobama koje su se dragovoljno javile za testiranje cjepiva a dobile su placebo, lažna kontrolna cjepiva, te su još nezaštićene.

'Ovo će biti kontroverzno. Odgovor se neće svima svidjeti. Bit će će mnogo ljudi koji će misliti da su trebali biti na vrhu liste, a to ne mogu biti svi', rekao je Collins.

Dr. Robert Redfield, čelnik CDC-a, skupini je rekao 'da trebaju napraviti sve kako bi se cjepivo pravedno dijelilo, ali i tako da javnost vidi da je to napravljeno nepristrano, pošteno i transparentno'.

Prvi nacrt smjernica trebao bi biti završen do kraja kolovoza i bit će otvoren za komentare javnosti. Konačni dokument bit će objavljen krajem rujna ili početkom listopada.

  • +8
Koronavirus u svijetu Izvor: EPA / Autor: ANTONIO BAT