RASIZAM U POLICIJI

SAD: Ogorčenje nakon smrti crnca tijekom uhićenja, prolaznica sve snimila

26.05.2020 u 23:40

Bionic
Reading

Smrt jednog Afroamerikanca tijekom uhićenja izazvala je bijes u Minneapolisu, a njegova obitelj upozorava na pretjeranu i nehumanu uporabu sile i na rasizam policije u tom gradu.

Ta afera podsjeća na slučaj Erica Garnera, također Afroamerikanca kojeg su ugušili policajci bijelci u New Yorku 2014. Taj slučaj je pridonio pojavi pokreta Black Lives Matter.

Prizor koji je u ponedjeljak navečer snimala prolaznica prikazuje muškarca kojeg na tlu drži policajac pritiskom koljena na vrat.

Snimka prolaznice Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Muškarac, George Floyd, se nekoliko minuta žali da ne može disati, a policajac mu govori da bude miran. Drugi policajac drži na odstojanju prolaznike koji upozoravaju da se Floyd ne miče.

"Ne miče se, ne diše, opipajte mu puls", ponavlja jedan prolaznik dok policajci čekaju kola hitne pomoći koja dolaze za nekoliko minuta i odvoze ga u bolnicu gdje je ubrzo umro.

Glasnogovornik policije tvrdi da se muškarac opirao pri uhićenju na koje je policija pozvana zbog pijanstva.

U utorak su se prolaznici okupljali i polagali cvijeće na mjestu incidenta, a neki su isticali natpise kojima pozivaju policiju da prestane ubijati Afroamerikance.

Odvjetnik obitelji je upozorio na pretjeranu silu i nehumano postupanje.

Šef policije Minneapolisa je najavio saveznu istragu tog slučaja.