DOK PODRŠKA RASTE

Bloomberg u Tulsi obećao smanjiti razlike u bogatstvu bijelaca i Afroamerikanaca

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 20.01.2020 00:41
  • Objavljeno 20.01.2020 u 00:41
Michael Bloomberg

Michael Bloomberg

Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

Kandidat za demokratsku predsjedničku nominaciju Michael Bloomberg u nedjelju je obećao smanjiti razlike u bogatstvu između Afroamerikanaca i bijelaca u SAD-u povećanjem udjela Afroamerikanaca koji posjeduju nekretninu, broja poduzeća u afroameričkom vlasništvu i investiranjem u siromašne četvrti

Prema anketama raste podrška Bloombergu, posljednjem demokratu koji se uključio u predsjedničku utrku. Bivši gradonačelnik New Yorka koristi svoje veliko bogatstvo i ulaže velika sredstva u oglašavanje.

Ipak, Bloomberg po anketama zaostaje za Berniejem Sandersom, Joeom Bidenom i Elizabeth Warren, a rejting mu je slab kod Afroamerikanaca koji čine oko četvrtinu demokratskih birača.

U govoru u Tulsi u Oklahomi, dan prije Dana Martina Luthera Kinga, Bloomberg je rekao kako planira pomoći jednom milijunu Afroamerikanaca da postanu vlasnici nekretnine kroz 10 godina, dok će također povećati broj poduzeća u afroameričkom vlasništvu.

Obećao je da će pokrenuti program vrijedan 70 milijardi dolara za borbu protiv siromaštva u 100 siromašnih afroameričkih četvrti.

"Ne može se preokrenuti stotine godina pljačke i eksploatacije samo sa suvremenim pokušajima ozakonjenja pravne jednakosti", rekao je.

Mike Bloomberg u Tulsi

Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

SAD se izdvaja među razvijenim zemljama zbog velike dohodovne nejednakosti i relativno nedavne povijesti ropstva koje je postojalo u južnim državama tadašnjeg SAD do 1865.

Prema istraživačima FED-a bijela kućanstva prosječno su imala šest puta veća primanja od afroameričkih 2016., što je jaz koji je uvelike konstanta od 1962. i ukidanja segregacije.

Bloomberg je rekao kako planira pomoći Afroamerikancima subvencioniranim kreditima te je obećao boriti se protiv diskriminacije uvođenjem treninga protiv rasne pristranosti za policajce, učitelje i državne činovnike.

Bloomberga su afroameričke zajednice kritizirale zbog podrške programu newyorške policije "stop-and-frisk" (zaustavi i pretresi) dok je bio gradonačelnik.

Policija je po toj mjeri mogla zaustaviti i pretresti građane bez povoda, čime su disproporcionalno više bili pogođeni Afroamerikanci i Latinoamerikanci.

Bivši republikanac ispričao se zbog podrške tom programu nekoliko dana prije no što je obznanio svoju kandidaturu u studenom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!