protiv teških posljedica

SAD odobrile treću dozu cjepiva protiv covida za odrasle

19.11.2021 u 16:23

Bionic
Reading

Američke zdravstvene vlasti u petak su priopćile da su odobrile treću dozu cjepiva protiv covida za sve odrasle koji su potpuno cijepljeni prije barem šest mjeseci

Američka agencija za lijekove (FDA) navela je da to izvanredno odobrenje za primjenu cjepiva izdano za Pfizer i za Modernu omogućuje da se "osigura neprestana zaštita protiv covida-19, pa i protiv teških posljedica koje mogu nastati, poput hospitalizacije i smrti".

Dvije farmaceutske kompanije ranije su priopćile da su dobile odobrenje FDA-e.

"Ovo izvanredno odobrenje dolazi u kritičnom trenutku kada počinje zima i sučeljeni smo s porastom broja zaraženih covidom-19 i hospitaliziranih diljem zemlje", rekao je predsjednik Moderne Stephane Bancel.

Osobe starije od 18 godina koje su u Sjedinjenim Državama primile cjepivo Johnson&Johnson koje se daje u jednoj dozi, imale su pravo na drugu dozu dva mjeseca nakon imunizacije.

Kod osoba cijepljenih Pfizerom i Modernom, treća doza je dosad bila namijenjena samo nekim skupinama: starijima od 65 godina, odraslima sklonim riziku razvoja teškog oblika bolesti i onima koji su više izloženi virusu zbog prirode posla.

  • +2
Cijepljenje u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Vijest dolazi u trenutku kada u SAD-u ponovo raste broj novozaraženih, s prosječno 85.000 novih slučajeva covida-19 na dan (krajem listopada bilo ih je oko 70.000) i s oko 1000 umrlih dnevno.

Neke američke savezne države, primjerice Kalifornija, već su počele odobravati dodatne doze za odrasle, čak i prije preporuke zdravstvenih agencija, u nadi da će širenje epidemije suzbiti prije Božića i Nove godine.

Enis Bešlagić Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ