CLINTON PUNA NADE

SAD očekuje od Karzaija zakonito rješenje izborne krize

20.10.2009 u 08:36

Bionic
Reading

Američka državna tajnica Hillary Clinton u ponedjeljak je izrazila očekivanje da će afganistanski predsjednik Hamid Karzai postupiti u skladu s ustavom, nakon što je od UN-a podržani panel potvrdio da su kolovoški predsjednički izbori bili lažirani, uz gotovo milijun sumnjivih glasačkih listića.

‘Puna sam nade da ćemo u idućih nekoliko dana vidjeti rješenje koje je u skladu s ustavnim poretkom, no ne želim predjudicirati izjavu predsjednika Karzaija, koja će odrediti daljnje korake’, izjavila je Clinton.

Američka državna tajnica kazala je da je telefonski razgovarala s Karzaijem i njegovim glavnim izazivačem, bivšim ministrom vanjskih poslova Abdulahom Abdulahom, te da je ohrabrena smjerom u kojem se razvija situacija.
On je također ocijenila kako bi se drugi krug izbora mogao održati prije zime, ističući da za to ima jamstva zapovjednika snaga SAD-a i NATO-a, generala Stanleya McChrystala.

Komisija za izborne pritužbe objavila je samo dio svojih neobrađenih nalaza, no iz njih je jasno da je više od 900.000 od Karzaijevih tri milijuna glasova sumnjivo, zajedno s oko 191.500 problematičnih listića za Abdulaha. Na izborima je ispunjeno više od pet milijuna glasačkih listića, od čega je 1,3 milijuna nevažeće, prema promatračkoj skupini Democracy International, koja je izračunala da Karzai ima ukupno 48 posto glasova.
Preliminarni su rezultati Karzaiju davali više od 54 posto glasova.

Afganistanci moraju dovršiti izborni proces na pošten način ‘kako bi izbori bili legitimni u očima naroda’, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs.