PAD NA TESTU SIGURNOSTI

SAD obustavio uvoz svježe govedine iz Brazila

23.06.2017 u 15:06

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države obustavile su kompletan uvoz svježe govedine iz Brazila, drugog proizvođača te namirnice u svijetu, navodeći kao razlog obnovljenu zabrinutost zbog velikih isporuka koje nisu prošle na provjerama sigurnosti hrane

Zabrana će ostati na snazi dok ne budu poduzete odgovarajuće mjere, stoji u izjavi američkog ministarstva poljoprivrede, objavljenoj u četvrtak, čime će se reputacija brazilske industrije ponovo naći pod povećalom, napominje AFP.

Od ožujka kada se skupina vodećih proizvođača našla u epicentru skandala sa zaraženim mesom, SAD provodi pojačane inspekcije za kompletan uvoz mesa iz Brazila.

U tom je razdoblju američka agencija za nadzor sigurnosti hrane zabranila ulazak 11 posto pošiljki svježe govedine porijeklom iz Brazila, u usporedbi sa samo jedan posto zabranjenih pošiljki iz drugih zemalja, navodi se.

"Moj prvi prioritet je zaštita američkih potrošača. To smo i učinili zabranom uvoza svježe govedine iz Brazila", kazao je američki ministar poljoprivrede Sonny Perdue.

Predsjednik brazilskog udruženja izvoznika mesa (ABIEC) Antonio Camardelli izjavio je kako je gubitak potencijalno 'neprocjenjiv'.

On problem vidi u reakciji na pojedine sastavnice cjepiva protiv slinavke i šapa koje Brazil koristi a postale su vidljive u inspekcijskom nalazu američkih vlasti.

Camardelli je rekao da su proizvođači tražili od brazilske vlade da riješi taj problem na sastanku s američkim kolegama.

Otkad su uvedene pojačane američke inspekcijske mjere, zabranjeno je 106 isporuka proizvoda od brazilske govedine, ukupne težine oko 860 tisuća kilograma. Kao razlog zabrane ulaska na američko tržište navedeni su "zabrinutost za javno zdravlje, sanitarni uvjeti i problemi povezani sa zdravljem životinja'.

"Važno je napomenuti da nijedna od zabranjenih isporuka nije dospjela na američko tržište", naglašavaju iz ministarstva poljoprivrede, dodajući da je "brazilska vlada obećala kako će se pozabaviti tim pitanjima, uključujući suspenziju izvoza govedine u SAD iz pet tvornica'.

"Današnja akcija suspenzije svih isporuka svježe govedine iz Brazila ima prioritet u odnosu na samosuspenziju" izvoza koju su uvele brazilske vlasti, napominju iz ministarstva.

Brazilsku proizvodnju govedine nadmašuje jedino proizvodnja SAD-a, pokazuju podaci američkog ministarstva poljoprivrede.

U ožujku je mesnu industriju južnoameričke zemlje uzdrmala optužba istražitelja da 21 tvrtka za proizvodnju i obradu mesa koristi kemikalije da bi neutralizirala miris truljenja mesa. Također su optuženi za podmićivanje inspektora kako bi njihovi proizvodi zadovoljili sigurnosne i zdravstvene standarde.

Oko 20 zemalja, uključujući najveće uvoznike brazilske govedine Hong Kong i Kinu, kao i Europska unija dijelom su ili u potpunosti blokirali uvoz mesa iz Brazila.

Nakon uvođenja zabrana, prosječni dnevni izvoz mesa iz Brazila potonuo je u tjedan dana 19 posto, ili za 11,7 milijuna dolara, navode u ministarstvu trgovine, da bi potom zemlje klijenti nakon mukotrpnih pregovora pristale obnoviti uvoz.

Mesna industrija zapošljava šest milijuna ljudi u Brazilu i u 2016. godini donijela je brazilskoj ekonomiji više od 13 milijardi dolara.