TUŽNO PRISJEĆANJE

SAD obilježava 12. godišnjicu terorističkih napada 11. rujna

11.09.2013 u 15:53

  • +8

Tragedija 11. rujna 2001. godine

Izvor: Reuters / Autor: reuters

Bionic
Reading

Obitelji i prijatelji žrtava terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. okupit će se u srijedu u Nacionalnom memorijalnom centru 9/11 u New Yorku u povodu svečanog obilježavanja 12. godišnjice napada

Rođaci žrtava pročitat će imena gotovo 3.000 žrtava napada na tornjeve blizance Svjetskog trgovinskog centra i Pentagon, kao i imena žrtava bombaškog napada na Svjetski trgovinski centar 26. veljače 1993.

Žrtvama će počast biti odana minutom šutnje i prigodnom glazbom, a političkih govora neće biti kao ni prošle godine.

Prije toga, guverner New Yorka Andrew Cuomo, glazbenik Billy Joel, vatrogasci i mnogi drugi pridružit će se motociklističkoj povorci koja će se od jednog vatrogasnog centra na Manhattanu dovesti do "nulte točke".

Vijenci će biti položeni i kod Pentagona, kao i na mjestu pada četvrtog zrakoplova koji su 11. rujna 2001. oteli teroristi Al Kaide, a srušio se kod Shanksvillea u Pennsylvaniji.

Američki predsjednik Barack Obama odat će počast žrtvama napada minutom šutnje na travnjaku ispred Bijele kuće zajedno s prvom damom Michelle, potpredsjednikom Joeom Bidenom i drugim dužnosnicima. Nazočit će i svečanosti kod Pentagona.

Godišnjica napada proglašena je 2009. Nacionalnim danom sjećanja.

Teroristički napad 11. rujna