VIKTOR BUT

SAD nudi blažu kaznu krijumčaru oružja?

02.01.2011 u 15:22

Bionic
Reading

Viktor But kojeg se sumnjiči za krijumčarenje oružja i koji je od studenoga u pritvoru u Sjedinjenim Državama, kamo ga je izručio Tajland, rekao je da će mu suđenje biti neobjektivno i da mu je Washington ponudio blažu kaznu ako otkrije povjerljive podatke, izvijestila je agencija RIA-Novosti

'Ponudili su mi blažu kaznu i kraću zatvorsku kaznu ako im kažem sve o mojim vezama u Rusiji i u drugim zemljama', rekao je But, ruski državljanin, u razgovoru s ruskim vicekonzulom u New Yorku koji je njegove izjave prenio agenciji RIA-Novosti.

Nagodba koju nije prihvatio ponuđena mu je u zrakoplovu kojim je iz Tajlanda letio u SAD. 'Mislim da će sud biti pristran i neobjektivan. Kažem to zato što je američka vlada u optužnici namjerno iskrivila činjenice iz mog života', dodao je.

But, bivši prevoditelj u sovjetskoj vojsci, uhićen je u ožujku 2008. u Tajlandu, u operaciji američkih službi koje su se predstavile kao zastupnici kolumbijske gerile FARC-a koji žele nabaviti oružje.

But je optužen da je flotu transportnih aviona rabio za krijumčarenje oružja u Afriku, Južnu Ameriku i na Bliski istok. Budući da je u karijeri rabio najmanje sedam lažnih imena i govorio šest jezika, neki ga smatraju bivšim članom ruske vojne obavještajne službe.

Viktor But po čijem je životopisu snimljen film 'Gospodar rata' s Nicolasom Cageom, koji se u kinima počeo prikazivati 2005, uporno je odbacivao optužbe dok je bio u pritvoru u Tajlandu, govoreći da u njegovu poslu s najmom zrakoplova nije bilo nezakonitosti.