ANALIZIRA SLAVKO BARIĆ

Što je u pozadini incidenta s dronom iznad Crnog mora? 'Amerikanci su isprovocirali rusku reakciju, bit će toga još'

15.03.2023 u 13:03

Bionic
Reading

Koliko je poznato, radilo se o prvom izravnom kontaktu vojnih snaga Rusije i SAD-a i prvom ozbiljnijem incidentu ove vrste od izbijanja rata u Ukrajini, kada je ovog utorka američki vojni dron pao u Crno more nakon bliskog susreta s ruskim zrakoplovom. Detalji ovog događaja razlikuju se ovisno o tome koja strana ih tumači: Amerikanci govore o 'rutinskom letu', a Rusi o 'provokaciji'. Prvi tvrde da su dron sami prizemljili, drugi da je oboren

I ruski i američki zrakoplovi tijekom rata obavljali su operacije iznad Crnog mora, u međunarodnom prostoru, no ovaj incident izazvao je zabrinutost jer je jasno da postoji potencijal za eskalaciju i širenje sukoba. Amerikanci tvrde da su njihov dron MQ-9 Reaper presreli ruski avioni SU-27 te da su 40 minuta namjerno letjeli ispred njega i izlili gorivo. 'Jedan od aviona potom je oštetio propeler Reapera, koji je postavljen na stražnji dio drona, pa je zbog toga on prisilno oboren u Crnom moru', javio je CNN objašnjenje dužnosnika SAD-a. Pretpostavlja se da je oštećen i ruski Suhoj.

Rusko ministarstvo obrane uzvratilo je da je razlog rušenja drona njegov 'oštar manevar, gubitak visine i pad u vodu' te da nije bilo nikakvog kontakta, a pogotovo ne otvaranja vatre. Tvrde da je dron s isključenim transponderima letio u pravcu Krima pa su svoje snage poslali da izvide situaciju.

Veleposlanik Rusije u SAD-u Anatolij Antonov izjavio je da američki dronovi prikupljaju obavještajne podatke koje Kijev koristi za napade na ruski teritorij i vojsku. 'Neprihvatljive aktivnosti američke vojske blizu naših granica su razlog za brigu. Dobro znamo za što se koriste ovi dronovi. Postavimo retoričko pitanje: kako bi američka vojska i mornarica reagirale da se ruski dron pojavio, primjerice, blizu New Yorka ili San Francisca', naveo je Antonov.

Sam dron još uvijek nije pronađen, no SAD ne vjeruje da je došao u posjed Rusa. MQ9-Reaper jedna je od najsmrtonosnijih bespilotnih letjelica i korištena je u brojnim američkim protuterorističkim operacijama diljem svijeta. Idealan je za izviđanje, a može biti opremljen projektilima - što u ovom trenutku, tvrdi se, ipak nije bio slučaj.

Umirovljeni general i bivši zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Slavko Barić kaže da je u ovom slučaju teško utvrditi sve detalje incidenta jer iz dva izvora dolaze dvije verzije, stoga je teško donositi egzaktne sudove. No, dodaje, ohrabruje podatak da su i SAD i Rusija po svemu sudeći svjesni ozbiljnosti situacije te ipak razmjenjuju umjerenije tonove koji zasad ne vode eskalaciji.

'Za jedne se radilo o redovnim aktivnostima snimanja i izviđanja, što je konvencijama dozvoljeno u međunarodnim vodama i zračnom prostoru. No u tom području ipak postoje i druge aktivnosti, pa suprotna strana smatra da su snimanjem, izviđanjem i prikupljanjem podataka o prostoru od posebnog interesa konvencije ipak narušene. Trenutno zapravo ne znamo ni gdje je točno dron srušen, no ohrabruje to da su reakcije obiju strana ipak donekle umjerene', kaže Barić.

  • +5
Američki dron kakav je oborio ruski avion Izvor: Profimedia / Autor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

U budućnosti, dodaje, postoji sve veća mogućnost kršenja različitih međunarodnih pravila i normi upravo u domeni snimanja i izviđanja iz zraka, pa i iz svemira, jer su brojni sateliti usmjereni upravo na ovaj prostor i kruže iznad njega. Snimke se prenose u vrlo kratkom roku i vrlo su korisne pa će biti sve više preleta aviona, bespilotnih letjelica i sličnih sredstava.

'Traže se informacije koje će pružiti prednosti kod upotrebe raketnih sustava, ali i topničkih sustava za precizno navođenje. Tu su i različite obavještajne informacije, pa i mogućnost ometanja rada radarskih i različitih drugih sustava na suprotnoj strani. Kibernetičko ratovanje podignuto je na višu razinu i obje strane sada ne ciljaju samo na vojne sustave, nego i na civilne mreže. Sukob ulazi u sve sfere društvenog života - ne samo vojnu, nego i ekonomsku ili informacijsku - pa je jasno da će se ovakve aktivnosti nastaviti', objašnjava sugovornik tportala.

Moguće je, kaže Barić, da su Amerikanci zapravo svjesno žrtvovali srušeni dron jer su željeli potaknuti Rusiju na aktiviranje sustava ranog otkrivanja, pa snimiti njegove lokacije. Odnosno da su isprovocirali reakciju.

'Rusi su dali do znanja da mogu otkriti i uništiti ovakve sustave, a jesu li Amerikanci otkrili gdje je njihova obrana locirana i planiraju li je onemogućiti, drugo je pitanje. No zasad se ovdje radi tek o špekulacijama jer još uvijek ne postoje točne koordinate rušenja drona, pa ne znamo jesu li poštovana sva međunarodna pravila i zakoni. No jasno je da je Zapad zainteresiran za sve što se događa na Krimu, kao i za brodove ruske mornarice i podmornice koje se eventualno može snimiti', kaže Barić.

'Dakle, mogućnost ovakvih incidenata i dalje postoji. Dapače, čudim se da ih dosad nije bilo i više', zaključuje sugovornik tportala.