SMETA IH PRISTRANOST

SAD izlazi iz Vijeća za ljudska prava UN-a?

27.02.2017 u 21:39

Bionic
Reading

Administracija novog američkog predsjednika Donalda Trumpa razmatra mogućnost izlaska iz Vijeća UN-a za ljudska prava zbog optužbi da je to tijelo optuženo zbog pristranosti protiv Izraela koji je kritiziran zbog kršenja ljudskih prava

Kako piše ugledni Politico, mogući izlazak Sjedinjenih Država iz tog međuvladinog tijela Ujedinjenih naroda bit će razmatrano na idućoj sjednici UN-a, iako se ne očekuje bilo kakva američka odluka po tom pitanju. Konačnu odluku o izlasku, pak, mora donijeti Donald Trump u dogovoru s državnim tajnikom Rexom Tillersonom te američkom veleposlanicom pri UN-u Nikki Haley.  

U rezoluciji UN, koja je usvojena 23. prosinca, akcije Izraela ocijenjene su kao 'grubo kršenje' međunarodnih zakona. Dokument je dobio podršku 14 članova Vijeća sigurnosti, dok se američka delegacija suzdržala od glasanja, ali nije upotrijebila pravo veta, na čemu je inzistirao Izrael.

Vijeće za ljudska prava je međuvladino tijelo unutar sustava UN-a, odgovorno za promicanje i zaštitu ljudskih prava diljem svijeta, rješavanje situacije kršenja ljudskih prava te davanje preporuka. Vijeće ima mandat raspravljati o svim tematskim i geografskim pitanjima ljudskih prava koja zahtijevaju pozornost međunarodne zajednice. Vijeće za ljudska prava broji 47 država članica UN-a koje bira Opća skupština UN-a na razdoblje od tri godine, a zasjeda u Ženevi.