UPOZORENJE RUSIJI

Vijeće sigurnosti u petak će raspravljati o Ukrajini

28.02.2014 u 21:31

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održat će u petak zatvoreni sastanak o ukrajinskoj krizi, kao što je tražila nova vlada u Kijevu jer kriza na Krimu prijeti ukrajinskom teritorijalnom integritetu

Bijela kuća u petak je ponovno od Rusije, stalne članice Vijeća sigurnosti s pravom veta, zatražila da poštuje ukrajinski teritorijalni integritet te upozorila kako bi ruska intervencija u Ukrajini bila pogreška.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao je to u trenutku kad su na vidjelo počeli izlaziti podaci o akciji u kojoj su naoružani muškarci zauzeli dva aerodroma na Krimu, a što ukrajinske vlasti smatraju invazijom. Po Carneyevim riječima, američke vlasti još pokušavaju točno saznati podrijetlo tih napadača. 'Intervencija bi bila teška pogreška', rekao je.

Sjedinjene Države smatraju da predsjednik Viktor Janukovič koji je pobjegao iz zemlje nema više nikakav legitimitet. 'Držimo da je Janukovič izgubio legitimitet jer nije obavljao svoje dužnosti i pobjegao je iz Ukrajine', kaže glasnogovornica State Departmenta Jennifer Psaki

Mala ekipa financijskih stručnjaka Europske komisije putuje u ponedjeljak u Ukrajinu ispitati kolika kojoj je financijska pomoć potrebna toj zemlji, objavili su EU-ovi dužnosnici. Ti predstavnici glavne uprave za gospodarska i financijska pitanja sastat će se s predstavnicima ukrajinskog ministarstva financija i središnje banke. 'Prvo moramo precizno saznati koliko im treba', rekao je jedan dužnosnik Komisije. 'Čuju se razne brojke, a to zamagljuje stanje'. Ukrajina je već objavila da u iduće dvije godine treba 35 milijarda dolara. No kratkoročne potrebe znatno su manje i procjenjuju se na oko četiri milijarde dolara, kažu neki EU-ovi dužnosnici. I Međunarodni monetarni fond šalje inspektore u Ukrajinu. 'Financijska situacija u Ukrajini manje je dramatična nego što se čini. Ne postoji neposredna prijetnja od nemogunosti plaćanja dugova', rekao je drugi visoki EU-ov dužnosnik. 'Na ljeto će trebati otprilike milijardu eura', dodao je.

Prosvjedi koji su doveli do pada Janukoviča počeli su u studenome njegovom odlukom da odustane od planiranog potpisivanja ugovora o slobodnoj trgovini s Europskom unijom i okrene se bližoj suradnji s Rusijom.

Ukrajina bi ekonomsku korist od sporazuma o slobodnoj trgovini s Europskom unijom imala već nekoliko tjedana nakon potpisivanja, rekao je u petak EU-ov povjerenik za trgovinu i dodao kako EU-ova ponuda i dalje stoji.

'Ponuda još vrijedi, to je sasvim jasno. Mi smo spremni potpisati čim Ukrajina bude spremna', rekao je Karel De Gucht nakon sastanka EU-ovih ministara trgovine u Ateni. 'Korist će se vidjeti dva tjedna nakon potpisivanja', dodao je.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova prosvjedovalo je protiv ruskoga upada u ukrajinski zračni prostor i kršenja ugovora o najmu baze crnomorske flote.

Najveći ukrajinski zračni prijevoznik, Ukrainian International, objavio je u petak da je zračni prostor nad Krimom zatvoren. Ruska agencija Interfax ranije je objavila da iz glavnoga grada Kijeva nema letova prema aerodromu u Simferopolju, ali jedan predstavnik aerodroma kaže kako je samo jedan let iz Kijeva kasnio, a ostali lete bez problema.

U telefonskom razgovoru s čelnicima Velike Britanije i Njemačke te s predsjednikom Europskoga vijeća, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako nasilje u Ukrajini ne smije eskalirati, objavio je Kremlj u petak.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u tom je razgovoru naglasila kako treba izbjeći svaki potez koji bi mogao voditi u eskalaciju krize, objavio je njezin ured. 'Pozvala je na suzdržanost i u svezi s Krimom', objavio je njezin glasnogovornik Steffen Seibert.

Merkel je u petak nazvala i novog ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka i izrazila mu potporu.

Pošto je britanski premijer David Cameron u telefonskom razgovoru s Putinom Rusiji pozvao da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ministar vanjskih poslova William Hague najavio je kako putuje u Ukrajinu na razgovore s novim vodstvom. 'Upravo sam razgovarao s vršiteljem dužnosti predsjednika (Oleksandrom) Turčinovom. U nedjelju putujem u Kijev na razgovore s novom vladom', objavio je Hague na Twitteru.

Po priopćenju britanske vlade, Cameron i Putin su se složili kako će pozitivna ukrajinska budućnost najbolje osigurati izborima koje je prijelazna vlada obećala održati.

U petak je i Janukovič u Rusiji, u Rostovu na Donu održao konferenciju za novinare na kojoj je, između ostaloga, pozvao ruskoga predsjednika Vladimira Putina da bude odlučniji prema novim ukrajinskim dužnosnicima koji su ga smijenili i upozorio ga da Rusija ne smije ostati ravnodušna na događaje u bivšoj sovjetskoj republici Ukrajini.

'Rusija bi morala djelovati, to joj je obveza', rekao je Janukovič koji se sklonio u taj grad na jugu Rusije.

'Poznavajući Vladimira Putina, iznenađen sam što on još ništa ne govori. Rusija ne smije biti ravnodušna, ne smije biti mirno promatrati sudbinu tako bliskog partnera kao što je Ukrajina', rekao je 63-godišnji Janukovič, koji je 21. veljače pobjegao iz Ukrajine.

'Rusija mora upotrijebiti sva sredstva kako bi prestao kaos i teror koji obuzimaju Ukrajinu', rekao je u očitom pokušaju da potakne čvršću reakciju Kremlja na nove proeuropske vlasti u Kijevu.