ESKALACIJA SUKOBA

SAD i UK napali jemenski otok i aerodrom u gradu Hudaidi

17.06.2024 u 22:26

Bionic
Reading

Američke i britanske snage izvele su barem šest zračnih napada na jemensku međunarodnu zračnu luku Hudaida te četiri napada na otok Kamaran blizu luke Salif na Crvenom moru, izvijestila je u ponedjeljak televizija Al-Masirah, glavna televizijska kuća jemenskih hutista

Napadi na Kamaran prvi su na taj otok od strane koalicijskih snaga predvođenih SAD-om otkad su počeli zračni napadi na hutističke mete početkom veljače.

Jemenska međunarodno priznata vlada vjeruje da su hutistički borci u prošlosti koristili otok Kamaran i luku Salif kao mjesto za lansiranje crvenomorskih napada, kao i za skrivanje zaliha projektila i dronova u rudnicima soli, rekla su Reutersu dva vojna izvora iz vlade.

10 kilometara mora koje se proteže od luke Salif do otoka Kamaran također je dio rute koju brodovi moraju prijeći kako bi došli do sljedećeg pristaništa.

Hutisti, koji kontroliraju glavni grad Jemena i najmnogoljudnija područja zemlje, napadaju međunarodne trgovinske brodove u Crvenom moru od studenog prošle godine iz solidarnosti prema Palestincima u Gazi.

Unatoč odmazdama američke i britanske koalicije, kao i drugih mornarica, hutisti proteklih mjeseci nastavljaju s eskalacijom napada na trgovačke brodove u jednom od najprometnijih pomorskih trgovinskih pravaca.