NAPETOST RASTE

SAD i Kina u informatičkom piratskom ratu

19.03.2013 u 11:20

Bionic
Reading

Kina i Sjedinjene Države imaju 'puno zajedničkih interesa', rekao je u utorak novi kineski predsjednik Xi Jinping tijekom posjeta američkog ministra financija Jacoba Lewa u kontekstu bilateralnih napetosti u vezi informatičkog piratstva

'U kinesko-američkim odnosima imamo beskrajno puno zajedničkih interesa, ali neizbježno i sporova', rekao je kineski čelnik tijekom primanja američkog ministra u Narodnoj palači u Pekingu.

Predsjednik Xi je dodao da je važno da dvije zemlje 'pristupaju tom odnosu sa strateškog stajališta i iz dugoročne perspektive'.

Lew se nalazi u posjetu dok su nedavno porasle napetosti između Washingtona i Pekinga kada je američki predsjednik Barack Obama obećao 'oštre razgovore' s kineskim dužnosnicima o informatičkom piratstvu vođenom protiv američkih tvrtki, koje djelomično podržava Kina.

'Došlo je do jasnog porasta prijetnji našoj informatičkoj sigurnosti. Neke od tih prijetnji podražava država, a druge kriminalci', rekao je prošlog tjedna Obama u razgovoru na kanalu ABC.

Američki predsjednik je prošlog tjedna nazvao Xia da mu čestita nakon što ga je kineski parlament imenovao novim predsjednikom i tada mu je spomenuo potrebu suzbijanja prijetnji cyber napadima.

Kina je kategorički odbacila američke optužbe i navela da je i ona sama žrtva informatičkog piratstva.

Ta je tema na rasporedu razgovor ministra Lewa s novim dužnosnicima kineske vlade, među kojima i kineskim ministrom financija Louom Jiweijem, rekao je jedan neimenovani američki dužnosnik.

Jacob Lew je naglasio da su SAD i Kina, dvije velike gospodarske sile, odgovorne za zadržavanje jakog, stabilnog i trajnog rasta u svijetu.