AMNESTY I HRW ZAJEDNO

SAD 'dronovima' vrši ratne zločine?

22.10.2013 u 12:25

Bionic
Reading

Organizacije Human Rights Watch (HRW) i Amnesty International (AI) optužuju SAD zbog masovnih, nekažnjenih ubojstava civila u zemljama u kojima koristi bespilotne letjelice. Neka od tih ubojstava mogla bi se proglasiti ratnim zločinima, ustvrdio je AI. Organizacije traže od predsjednika Baracka Obame da se krivci procesuiraju

U danas objavljenom, detaljnom zajedničkom izvještaju, ove organizacije upozoravaju da daleko od granica zapadnih civilizacija i interesa zapadnih medija, u Pakistanu i Jemenu, američki leteći strojevi bez pilota ne štede obične građane, djecu, ni starce, u napadima na ciljeve koji su označeni kao teroristički.

U izvještaju je obrađeno 45 takvih udara u Pakistanu u zadnje dvije godine te šest u Jemenu tijekom četiri godine.

'SAD je poduzeo sve moguće predostrožnosti tijekom ciljanih napada, ali je protuzakonito ubijao civile i udarao po ciljevima za koje se sumnja da nisu bili vojni. Odavno je SAD trebao utvrditi nelegalnost svojih napada, kao i njihov širi učinak na civile', izjavila je istraživačica HRW-a Letta Tyler.

John Brennan, sadašnji šef CIA-e, a ranije savjetnik u Bijeloj kući za borbu protiv terorizma, 2011. poricao je da su napadi tzv. letjelicama drone imali za posljedicu 'kolateralne žrtve među civilima'. Kasnije je CIA na raportu pred Kongresom ipak priznala takve slučajeve, a obrambeni argument bio joj je da se radi o brojci 'manjoj od deset'.

Međutim, istraga HRW-a otkrila je da je samo u Jemenu pobijeno 82 ljudi, uključujući najmanje 57 civila. Jedna je raketa pogodila civilni kombi i usmrtila svih 12 putnika.

Nadalje, istraga Ujedinjenih naroda otkrila je da je u Pakistanu u američkim napadima bespilotnim letjelicama pobijeno najmanje 400 civila. Pravi broj teško je utvrditi jer je riječ o izoliranim gorskim predjelima, a tamošnje plemenske skupine, izložene napadima letjelica čiji 'piloti' sliče na igrače kompjutorskih igrica (pokreću avione iz kontrolnih soba, često s drugog kontinenta), nemaju povjerenja prema stranim novinarima i istraživačima. Član istražne grupe Ben Emmerson optužio je SAD da ruši norme međunarodnog prava forsirajući smrtonosnu silu izvan ratnih zona.

No Barack Obama, jedan od najskandaloznijih dobitnika Nobelove nagrade za mir, protivi se ukidanju prakse bespilotnih letjelica. Tvrdi da bi u tom slučaju SAD morao pribjeći 'intruzivnijim vojnim akcijama'. Prevedeno na paštunski - ako ne želite okupaciju kao u Iraku, trpite napade naših strojeva.