UHOĐENJE FRANCUZA

SAD demantira optužbe Le Mondea, ali ne objašnjava

23.10.2013 u 13:06

Bionic
Reading

Direktor američkog obavještajnog aparata James Clapper demantirao je danas izvješća da su američki špijuni u Francuskoj za samo mjesec dana snimili podatke iz 70 milijuna telefonskih poziva

Informacije objavljuje Le Monde u suradnji s odbjeglim zviždačem Edwardom Snowdenom koji trenutačno uživa politički azil u Rusiji.

'Članci u Le Mondeu vezani uz djelatnosti obavještajne službe SAD-a u inozemstvu sadrže netočne informacije koje navode na pogrešno mišljenje. Tvrdnje da je SAD sakupio više od 70 milijuna telefonskih snimaka francuskih građana netočne su', poručio je Clapper.

Šef američkog obavještajnog aparata nije htio ulaziti u 'pojedinosti' rada njegovih službi, ali je dodao da 'SAD prikuplja podatke onog tipa koji prikupljaju sve države'.

Skandali zbog otkrivene špijunaže ranije su narušili odnose SAD-a s mnogim zemljama poput Brazila, Njemačke i Meksika.

Kako prenosi BBC, Clapper u svojoj izjavi nije komentirao drugi set optužbi o Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji NSA i navodnom prisluškivanju francuskih diplomata u Washingtonu i UN-u 2010., kada se odlučivalo o novim sankcijama Iranu. U tom, ali i nekim ranijim člancima europskih novina, opisuje se korištenje špijunskog programa Genie.