ruska invazija

Sačić predložio da oko situacije u Ukrajini s Putinom razgovara Grabar Kitarović

04.03.2022 u 17:00

Bionic
Reading

'Mostovka' Marija Selak Raspudić poručila je u petak u Saboru kako je kriza u Ukrajini otvorila pitanje u kakvom je stanju Hrvatska vojska i na što su se trošila sredstva, ustvrdivši kako se Oružanim snagama nismo dovoljno bavili

"Ipak najviše zabrinjava problem mentalnog zdravlja građana", rekla je Selak Raspudić u slobodnom govoru upozorivši na mogućnost porasta mentalnih bolesti s obzirom na velik broj oboljelih od PTSP-a, kriminaliteta, nasilja u obitelji. Također je poručila i kako stanje u Ukrajini ne može biti izgovor što Hrvatske već dva tjedna nema ministra graditeljstva što usporava ionako sporu obnovu potresom pogođenih područja.

Urša Raukar Gamulin (Klub zelenolijevog boka) osvrnula se na odluku vezano uz EU Direktivu o privremenoj zaštiti izbjeglica u svjetlu ukrajinske krize podsjetivši da je nastala kao posljedica ratova u Hrvatskoj BiH i Kosovu te da obvezuje države da im pruže pravo na rad, mogućnost školovanja, zdravstvenu zaštitu i novčanu potporu. Izrazila je nadu da će Hrvatska pružiti zaštitu izbjeglicama iz Ukrajine koji to budu tražili bez obzira imaju li ukrajinsko državljanstvo ili ne.

Pavić: Koji je smisao djelovanja čelnika jedinica lokalne samouprave u Saboru

Željko Pavić (klub Socijaldemokrata) ustvrdio je kako u Sabor često dolaze Vladini predstavnici koji ne znaju predstaviti ili braniti zakonske prijedloge. Upitao je i koji je smisao djelovanja čelnika jedinica lokalne samouprave u Saboru koji na sjednice uglavnom dolaze petkom samo na glasovanje, primaju naknade za putne troškove i odvojeni život. Često ne znaju ni o čemu glasuju već samo zašto, kao vojnici partije. Međusobno si repliciraju kako bi si popravili statistiku, upozorio je Pavić dodavši kako replike služe da se izrazi drugačije mišljenje, a ne za međusobne pohvale. Pavić je rekao i kako se ne sjeća kada su građani Saboru dali veću ocjenu od 3, a najčešće mu daju i nižu. 

Zdravka Bušić (klub HDZ-a) pozvala je u subotu 5. ožujka na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u podne na skup potpore i solidarnosti s ukrajinskim narodom izloženom ničim izazvanom agresijom. Dodala je kako je Hrvatska zabrinuta mogućim utjecajem rata u Ukrajini na našu zemlju, a također i zbog situacije u BiH zbog pokušaja da se preglasa hrvatski, kao jedan od konstitutivnih naroda u toj zemlji. Pozvala je EU i međunarodnu zajednicu da ne odlažu rješavanje problema kako se kriza ne bi produbila.

Sačić predlaže da K. Grabar Kitarović razgovara s Putinom

Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) osvrnuo se na, kako je rekao, uznemirujuću  ogluhu Vlade na legitiman zahtjev DORH-a da se skine imunitet ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću i omogući kazneni progon. Kada su bili u pitanju saborski zastupnici Mandatno -imunitetno povjerenstvo skidalo je imunitete u roku od par sati, a sada premijer Andrej Plenković tvrdi da to mora dobro proučiti. No, premijer nije Aladrovićev odvjetnik, nego treba DORH-u i sudu još danas omogućiti daljnje postupanje, istaknuo je Sačić. Vezano uz rješavanje krize u Ukrajini Sačić je predložio da s ruskim predsjednikom Putinom porazgovara bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. 

I Davor Dretar (klub Domovinskog pokreta) vezano uz situaciju u Ukrajini predložio je da ministar obrane Mario Banožić u saboru podnese izvješće o stanju u Oružanim snagama. Dodao je kako u Srbiji nema ništa novo, oni drže da svijet na razumije Putina, a oni i danas ne razumiju tko je prije 30 godina razarao hrvatske gradove i sela i zahtjeve da se razriješi sudbina 1858 nestalih hrvatskih građana nestalih u Domovinskom ratu.