strah od katastrofe

Sve što trebate znati o Zaporižju, najvećoj europskoj nuklearki u srcu rata

04.03.2022 u 16:42

Bionic
Reading

Ruski tenkovi pucali su u petak po ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižje, najvećoj u Europi, izazvavši strahove o budućoj nuklearnoj katastrofi

Napad nije oštetio vitalne instalacije i njezina nuklearna sigurnost nije ugrožena, po ukrajinskim vlasima i Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju.

Nuklearna elektrana Zaporižje nalazi se u južnoj Ukrajini, na rijeci Dnjepru, 525 kilometara od Černobila.

Najveća je nuklearka u Europi s totalnim kapacitetom od gotovo 6000 megavata, dovoljno da strujom opskrbljuje četiri milijuna kućanstava.

U normalnim vremenima proizvodi petinu ukrajinske električne energije i gotovo pola nuklearne.

Gradnja prvog reaktora počela je 1979. kad je Ukrajina bila dio SSSR-a. Otvorena 1985., elektrana danas ima šest sovjetskih reaktora VVER-1000.

Životni vijek tih reaktora je između 40 i 60 godina ili više ako se tehnološki moderniziraju. Radi se o tlačnim lakovodnim reaktorima koji se smatraju među sigurnijima. Sigurniji su od onih černobilskih. Nuklearke u Balakovu u južnoj Rusiji, na Volgi, i bugarski Kozloduj na Dunavu imaju sličnu tehnologiju. Lakovodni tlačni reaktor ima i nuklearka u Krškom.

Oni rade pomoću pare nastale zagrijavanjem jezgre, ali za razliku od drugih reaktora, nuklearno kontaminirana para se ne koristi za pogon turbine, već za zagrijavanje sekundarnog kruga nekontaminirane pare koja potom okreće turbine.

Ova tehnika omogućuje održavanje relativno niske razine radioaktivnosti za zaposlenike postrojenja.

Sinoćnja pucnjava i požar kod NE Zaporižje Izvor: Društvene mreže / Autor: Запорізька АЕС

Ukrajinske vlasti tvrde da je ruski napad u petak izazvao požar u zgradi za obuku osoblja i u laboratoriju. Nakon nekoliko sati nesigurnosti, lokacija je osigurana, a reaktori su sigurno ugašeni, objavili su američki dužnosnici. Požar su ugasili ukrajinski vatrogasci. 

Razina radioaktivnosti? 

Pozadinsko zračenje oko tog područja bilo je 0,1 mikrosiverta na sat u petak ujutro, prema operateru postrojenja, a to je ispod globalnog prosjeka i znatno ispod razine zračenja od leta avionom ili rendgenskog snimanja.

Tijekom černobilske katastrofe, razina radioaktivnosti bila je više milijuna puta veća, iznosila je 300 siverta na sat.

Nakon ruske vojne operacije protiv Ukrajine 2014. godine, Kijev je razvio sigurnosne protokole za fizičku zaštitu nuklearnih objekata u zemlji, uveo je redovite inspekcije, procjenu ranjivosti i implementaciju automatiziranih kontrolnih sustava Datas.

Protuzračna obrana također je pojačana iznad Zaporižja.