NAJAVA SUBOTNJEG PROSVJEDA

Sačić: Očekujemo eksploziju nezadovoljstva

13.04.2011 u 12:07

Bionic
Reading

Nakon 'dana D', kako su presudu hrvatskim generalima koja se očekuje u petak nazvali organizatori skupa Za Domovinu, koji je najavljen za subotu, očekuje se 'eksplozija narodnog nezadovoljstva'. No organizatori prosvjeda pozvali su na mir i dostojanstvo iako, kako kažu, političari u javnosti šire strah od nemira

Prosvjed Za Domovinu koji će se održati u subotu, 16. travnja, u podne na Trgu bana Jelačića organizira Udruga hrvatskih branitelja 1990-1996, a suorganizatori su Pokret Hrast i Akcija za bolju Hrvatsku Željka Sačića.


'Očekujemo eksploziju narodnog nezadovoljstva, no sami ćemo, kao organizatori, zadržati mirnoću javnog skupa. Ako se pojave ljudi koji ne budu imali te namjere, onda ćemo se sami s tim problemom suočiti', rekao je Sačić koji će biti među govornicima. Na na bini na glavnom zagrebačkom trgu pojavit će se i Mario Slaviček iz UHB-a 1990-1996, Ivica Relković, predsjednik Obiteljske stranke Ivica Relković, Krešimir Miletić predsjednik Hrvatskog bračnog i obiteljskog saveza CRO-BIOS, Josip Jurčević te Hrvoje Hitrec iz Hrasta. Trebali bi se pojaviti i predstavnici seljaka, branitelja i hrvatskih iseljenika.

Povjesničar Josip Jurčević kaže da je osuđujuća presuda generalima izgledna jer svi znakovi na to ukazuju prije svega jučerašnja izjava premijerke Jadranke Kosor.'Čuda su uvijek moguća, rekao je Jurčević i istaknuo je da su u interesu tužiteljstva radili i dijelovi obrana generala Gotovine, Čermaka i Markača. Zaključio je da će se nakon presude hrvatski narod otrijezniti i napokon shvatiti da je Haški sud politički sud.

Željko Sačić, koji s Akcijom za bolju Hrvatsku namjerava izaći na parlamentarne izbore rekao je kako nakon 16. travnja 'dolazi promjena na hrvatskoj političkoj sceni'. 'Vlada i oporba su lice i naličje politike koja se istrošila', rekao je Sačić te 2011. usporedio sa 1991. godinom. Na konferenciji za novinare koja je sazvana zbog najave prosvjeda, Sačić je prozvao i bivšeg predsjednika Stjepana Mesića istaknuvši da će 'otići u ropotarnicu povijesti' a na tepeti mu je bio i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Njemu je, tvrdi Sačić, cilj branitelje skinuti s političke karte Hrvatske te od njih stvoriti amorfnu masu. 'Mi nećemo šutjeti', poručio je predsjednik ABH.

Hrvoje Hitrec
je u ime suorganizatora prosvjeda, Pokreta Hrast, rekao da svi relevantni pravnici znaju da je Haški sud 'šoping forum'. Pridružio se kritici hrvatskih političkih elita koje je nazvao iracionalnima te zaključio da su se odvojili od naroda.