KOSOR NAKON SASTANKA S BRANITELJIMA

'Presudu dočekajmo hladne glave i vrućeg srca'

12.04.2011 u 12:42

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor sastala se s čelnicima brojnih braniteljskih udruga zbog pitanja kako i u kojem ozračju dočekati hašku presudu generalima Gotovini, Čermaku i Markaču. Udruge koje su bile u Banskim dvorima neće prosvjedovati, nego će se odazvati na poziv biskupa i moliti za generale

Na sastanku s premijerkom bili su, između ostalih, predsjednik Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila Ivan Pšenica, predsjednik Zbora veterana gardijskih postrojbi Ivica Tolić, predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić i Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata.

Branitelji koji najavljuju prosvjede dan nakon presude, odnosno u subotu, nisu bili na sastanku. Premijerka Kosor je to obrazložila: 'Da su tražili sastanak, ja bih pristala na to. Iza prosvjeda stoje više pojedinci nego udruge, i oni imaju pravo na prosvjede, ali pitanje je može li se njima do cilja.'

Kosor je rekla kako presudu u petak treba dočekati mirno i dostojanstveno: 'Trebamo pokazati jedinstvo i sagledati sve činjenice i imati na umu da će presude biti prvostupanjske. Petak treba dočekati mirno, znati da iza 15. travnja dolazi i 16. Sve ćemo pratiti hladne glave i vrućeg srca, kao i uvijek.' Naglasila je da prosvjedi i nemiri ne mogu ništa promijeniti.

'Domovinski rat bio je pravedan, oslobađajući i Hrvatska je bila žrtva krvave agresije, i to su činjenice o kojima treba voditi računa. Dogovorili smo se da rasprava u Saboru o Deklaraciji o Domovinskom ratu ne bi trebala biti prije presude, ali da treba raspraviti o pitanju poštuju li se Deklaracija i Zakon o hrvatskim braniteljima', rekla je Kosor i dodala da je prihvatila inicijativu da se Zakon o hrvatskim braniteljima digne na razinu ustavnog zakona kako bi se njegovo nepoštivanje moglo sankcionirati.

Ivica Tolić
kaže kako u njegovoj udruzi nikada nitko nije sumnjao u nevinost optuženih generala: 'Vjerujemo da je obrana uspjela pobiti sve teze optužbe i da će presude biti pozitivne. Mi nećemo prosvjedovati, ali ćemo se odazvati pozivu biskupa da molimo za generale.' Rekao je kako očekuje da se oživotvori Deklaracija o Domovinskom ratu, i to ne samo zbog zaštite braniteljskih prava nego i 'zbog toga što je ona temelj za izgradnju hrvatske budućnosti'.

'Osjetili smo da prosvjedi dovode do destabilizacije društva, odnosno da ne donose ništa dobro', rekao je Ivan Pšenica i prisjetio se napada na policiju u proteklim antivladinim prosvjedima. Također smatra da je obrana generala u Haagu uspjela pobiti sve teze optužbe i da će presuda biti oslobađajuća. Rekao je kako želi od saborskih zastupnika čuti njihove stavove o Deklaraciji o Domovinskom ratu jer smatra da se prava branitelja ne poštuju u dovoljnoj mjeri, te ih je pozvao da se u toj raspravi ne ponašaju kao na aktualnom satu i da politiku stave na stranu.

Josip Klemm također neće prosvjedovati u subotu, ali će u petak (na dan presude u Haagu) njegova udruga organizirati mimohod u znak podrške optuženim generalima i njihovim obiteljima. Naglasio je da ne žele komentirati rad Haaga. Josip Đakić također vjeruje u oslobađajuću presudu i kaže: 'Pobijedili smo dosad u svim bitkama, pobijedit ćemo i u ovoj pravnoj bici!'