služba za građane

Saboru se prošle godine više od 1500 građana javilo s upitom, komentarom, pritužbom ili sugestijom

02.01.2023 u 13:39

Bionic
Reading

Nešto više od 1500 građana javilo se u proteklih godinu dana saborskoj Službi za građane, bilo konkretnim upitom, bilo komentarima, pritužbama ili sugestijama, pokazuje izvješće te službe

Tijekom 2022. godine građani su uputili nešto veći broj upita - četiri posto - nego godinu ranije kada se Službi javilo 1446 građana. Građani Službi pišu, ali je i zovu, da bi iznijeli svoje mišljenje o nekom zakonu, saborskoj raspravi, pojedinačnom zastupniku, stranačkoj politici te zbog najrazličitijih životnih situacija.

Od 355 konkretnih upita, njih gotovo polovica, odnosno 172, bilo je adresirano na saborske zastupnike koje Služba samo prosljeđuje zastupnicima i nema povratne informacije je li građanima odgovoreno. U odnosu na godinu ranije, i kod upita zastupnicima zabilježeno je povećanje od četiri posto.

Građani su se u nešto većem broju javljali Službi i u formi komentara, prijedloga, sugestija, ali i pritužbi. Putem elektroničke pošte uputili su 1154 takvih podnesaka, što je također četiri posto više nego 2021. Hrvatski sabor posjetilo više od 7 000 građana

Hrvatski sabor u 2022. godini posjetilo je ili razgledalo 7778 građana u 186 organiziranih skupina, a više od polovice (3551) prisustvovao je i nekoj od saborskih sjednica.

To je manje nego proteklih godina jer su zbog pandemije uzrokovane koronavirusom posjeti građana Saboru bili obustavljeni sve do početka svibnja 2022. godine, kada je Sabor ponovno, nakon dvogodišnje stanke, otvorio svoja vrata za posjete.

Među posjetiteljima najbrojniji su bili učenici osnovnih i srednjih škola, te studenti hrvatskih i inozemnih sveučilišta. Ostali posjetitelji, njih oko 1400, u Sabor su dolazili kao građani pojedinci, predstavnici raznih građanskih udruga, članovi različitih izaslanstava.

Nakon dvogodišnje stanke, i manifestacija Dan otvorenih vrata ponovno je okupila velik broj posjetitelja u Hrvatskome saboru, njih 1060 razgledalo je dvorane, radne prostore i zastupničke klupe u Sabornici, te postavljalo pitanja predsjedniku Sabora i zastupnicima.