nastavak zasjedanja

Saborsko jutro počelo burno: Karolini Vidović Krišto u par minuta dvije opomene, Jandroković je izbacio sa sjednice zbog nenošenja maske

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 23.09.2020 10:40
  • Objavljeno 23.09.2020 u 09:49
Karolina Vidović Krišto pojavila se na početku s maskom, no kasnije ju je skinula zbog čega je udaljena sa sjednice

Karolina Vidović Krišto pojavila se na početku s maskom, no kasnije ju je skinula zbog čega je udaljena sa sjednice

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Slobodnim govorima trebalo je započeti ovotjedno zasjedanje Sabora, no zaiskrilo je već u prvih par minuta

U slobodnim govorima saborski zastupnici govore po temama koje sami izaberu, a glavna tema današnjih govora bilo je nasilje nad ženama.

Međutim i prije nego što su počeli govoriti zaiskrilo je između predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i zastupnice Domovinskog pokreta Karoline Vidović Krišto.

Ona je zatražila povredu poslovnika kako bi se osvrnula na činjenicu da Vlada kasni sa svojijm odgovorima zastupnicima. 'Vlada je odgovorna Saboru. Vi ste u petak izjavili kako ste nemoćni pred Vladom. Time ste potvrdili kršenje trodiobe vlasti', krenula je Vidović Krišto obrazlagati, no ubrzo ju je Jandroković prekinuo i dodijelio joj opomenu.

Pojasnio je kako je zloupotrijebila institut povrede poslovnika i kako se u ovom slučaju ne radi o povredi poslovnika. Kako Vidović Krišto nije stala već se dalje krenula objašnjavati s Jandrokovićem, dobila je i drugu opomenu.

'Kolegice Krišto, ovu polemiku možemo voditi na drugi način, a ne sada tu pod palicom povrede poslovnika. Ja se držim akata i tu nema kršenja poslovnika. Nađite način da artikulirate svoje stavove. Nisam rekao da sam nemoćan pred vladom nego postoje akti, ako vlada ne odgovori ne postoji instrument da je prisilim vladu da odgovori. To je tako i ne želim više o tome', rekao je Jandroković.

Za riječ se javio i Mostov Miro Bulj koji je pak zatražio da na raspravu dođe izvještaj o radu DORH-a, no i on je dobio upozorenje jer nije pravilno koristio institute poslovnika.

Pola sata stanke zatražio je Stephen Nikola Bartulica iz Domovinskog pokreta. 'Ovo što je kolegica Krišto rekla je osjetljivo pitanje i ne može se samo preko toga prijeći', pokušao je pojasniti međutim Jandroković ga je odmah prekinuo.

Poručio je da mu neće odobriti pola sata stanke i da zastupnici mogu iskoristiti slobodne govore da govore o čemu god žele. 'Ovo što sad radite je stvaranje kaosa', poručio je Jandroković.

  • +14
  • +11

Sjednica Sabora 23. rujna

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Karolina Vidović Krišto poslije je govorila i u slobodnom govoru, koji je iskoristila kako bi problematizirala odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite, testiranje ljudi bez simptoma te nošenje maske.

Za povredu poslovnika poslije njenog govora javio se HDZ-ov Branko Bačić kazavši da je odluku da se moraju nositi maske potvrdio i Ustavni sud.

Karolina Vidović Krišto bez maske u sabornici

Karolina Vidović Krišto bez maske u sabornici

Izvor: Screenshot / Autor: Hrvatski sabor

Vidović Krišto počela mu je dobacivati iz klupe, no Jandroković ju je odmah upozorio da stavi masku. Kako ona to nije htjela napraviti Jandroković je odredio stanku od pet minuta te zatražio da Vidović Krišto napusti sabornicu jer joj je zbog nenošenja maske izrekao kaznu udaljenja s rasprave do kraja dana.

No glavna tema većine slobodnih govora bila je borba protiv nasilja nad ženama, a o tome je govorilo nekoliko zastupnica. Među njima i SDSS-ova Dragana Jeckov, koja je kazala da je nasilje prisutno svuda oko nas ali da se od te pojave često okreće glava.

'Nasilje nad ženama je pošast koja nas okružuje i vrlo je prisutna, pogađa žene bez obzira na socijalan status, dob ili obrazovanje', kazala je.

Na jednu prijavu protiv nasilnika sigurno još deset žena šuti i trpi, dodala je.

Na problem nasilja nad ženama upozorila je i Rada Borić iz zeleno-lijevog bloka. 'Od 2016. do 2018. ubijeno je 46 žena, od toga 39 od najbližih članova obitelji. Samo u ovih osam mjeseci ubijeno je još osam žena', kazala je Borić i zamolila da zastupnici ustanu u minutu šutnje za sve ubijene žene.

Iako je Jandroković kazao da su se trebali ranije dogovoriti o tome, na kraju njenog izlaganja zastupnici su ipak ustali i odali počast ženama koje su stradale od obiteljskog nasilja.

Zastupnici minutom šutnje odali počast stradalim ženama

Zastupnici minutom šutnje odali počast stradalim ženama

Izvor: Screenshot / Autor: Hrvatski sabor

O nasilju nad ženama govorile su i Ermina Lekaj Prljaskaj iz Kluba nacionalnih manjina, HDZ-ova Nada Murganić, SDP-ova Sabina Glasovac, ali i Mostov Nino Raspudić, koji je zatražio oštrije kazne za nasilnike.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!