12 kandidata

Saborski Odbor za medije u srijedu o Programskom vijeću i HRT-ovim tužbama

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 21.01.2019 10:46
  • Objavljeno 21.01.2019 u 10:46
Programsko vijeće HRT-a

Programsko vijeće HRT-a

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Imena 12 kandidata za četiri člana Programskog vijeća HRT-a znat će se u srijedu, 23. siječnja, za kada je sazvana sjednica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na kojoj će se utvrditi lista s koje će Hrvatski sabor izabrati nove članove Vijeća, a Odbor će, na inicijativu oporbe, raspravljati i o tužbama HRT-a protiv novinara, HND-a i drugih medija

U Odboru ne žele izlaziti s imenima, no prema neslužbenim informacijama među kandidatima za Programsko vijeće HRT-a su bivši SDP-ov ministar kulture Antun Vujić, povjesničar Tvrtko Jakovina, a još jedan mandat žele i neki bivši članovi Vijeća.

Programsko vijeće HRT-a, čija je zadaća zastupati i štititi interes javnosti, ima 11 članova, od kojih devet bira i razrješuje Sabor, a dva novinari i drugo kreativno osoblje HRT-a. Mandat članova Vijeća traje četiri godine, s tim da se svake dvije godine imenuje polovina članova, a ista osoba može najviše dva puta može bit izabrana za člana Vijeća HRT-a.

Zbog isteka četverogodišnjeg mandata Zdravku Kedži, Saši Miloševiću, Nedi Ritz i Ivici Maštruku, pokrenut je izbor novih članova Vijeća.

Nakon što u srijedu sastavi listu kandidata koji ispunjavaju propisane uvjete, Odbor za informiranje, informatizaciju i medije će je proslijediti Saboru koji će glasovati pojedinačno o svakom kandidatu. Praksa je Odbora i saslušati kandidate, odnosno čuti njihovo viđenje rada Vijeća.

Oporba inicirala raspravu o HRT-ovim tužbama

Tematsku raspravu o HRT-ovim tužbama iniciralo je šest oporbenih članova Odbora: nezavisni Bojan Glavašević, Nikola Grmoja (Most), Goran Beus Richembergh (Glas) te SDP-ovi Darko Parić, Nenad Stazić i Damir Tomić.

Učinili su to nakon što je HRT krajem prošle godine najavio tužbe protiv novinarke Sanje Mikleušević Pavić, predsjednice ogranka HND-a na HRT-u, suspendiranog novinara Hrvoja Zovka, predsjednik-a HND-a, te samog HND-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!