ovo je na redu

Sabor u srijedu o 'lex šerifu'

14.11.2017 u 13:26

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u srijedu zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi koje bi, kako tvrde u Vladi, trebale pridonijeti većoj političkoj stabilnosti i boljoj suradnji predstavničkog i izvršnog tijela te boljem neposrednom odlučivanju građana, no oporba i dio javnosti zakon nazivaju 'lex šerifom' jer će, smatraju, načelnici, gradonačelnici i župani postati nesmjenjivima

Predloženim izmjenama, tumače u Vladi, jača se neposredan utjecaj i odlučivanje građana jer su s dvanaest na šest mjeseci smanjeni rokovi u kojima se ne može raspisati referendum za opoziv općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana i njihovog zamjenika.

Vijećnici kao članovi predstavničkih tijela, prema prijedlogu, mogu dobiti slobodan dan kod svojih poslodavaca kad imaju obveze u vijeću, a uvodi se i red u isplate naknada za rad u vijećima, odnosno skupštinama. One će se ubuduće isplaćivati samo po nazočnosti na sjednici. Također, omogućeno je da više jedinica može formirati zajedničke upravne odjele poput računovodstva.

Izmjenama se načelnike, gradonačelnike i župane obvezuje da predlože proračune, a na novi način definirani su odnosi raspuštanja predstavničkog i izvršnog tijela kod neizglasavanja, odnosno nepredavanja proračuna.

Kada je riječ o raspuštanju predstavničkog tijela, utvrđuje se da će se ono raspustiti ako u tekućoj godini ne donese proračun za sljedeću godinu niti odluku o privremenom financiranju, te ako ne donese proračun do proteka roka privremenog financiranja.

  • +7
Hrvatski sabor o povjerenju novim ministrima Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

U važećem Zakonu, za nedonošenje proračuna i odluke o privremenom financiranju primjenjivao se institut istovremenog raspuštanja predstavničkog tijela i razrješenja općinskog načelnika, gradonačelnika, župana.

Sada se taj institut redefinira te se odnos između predstavničkog i izvršnog tijela, u slučaju kada se ne donese proračun niti odluka o privremenom financiranju, razdvaja u dva koraka. Prvi je korak raspuštanje predstavničkog tijela iz prethodno navedenog razloga, a drugi istovremeno raspuštanje predstavničkog tijela i razrješenje općinskog načelnika, gradonačelnika, župana ako nakon raspuštanja i provođenja prijevremenih izbora novoizabrano predstavničko tijelo (opet) ne donese proračun u roku od 90 dana od konstituiranja.

Reguliraju se i prava osobe koja dužnost općinskog načelnika, gradonačelnika i župana te njihovih zamjenika obavlja volonterski da ne može promijeniti način obavljanja dužnosti (u profesionalno) u godini održavanja redovnih lokalnih izbora, a sve kako bi se spriječilo da veliki broj dužnosnika ima naknadu 6+6, što onda opterećuje proračune jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.