'korak u ponor'

GLAS: Lex šerif je protuustavan, vijećnici će postati obični dizači ruku

25.10.2017 u 14:01

Bionic
Reading

Izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi su protuustavne, ustvrdili su danas na press konferenciji u Saboru GLAS-ovi Anka Mrak Taritaš i Goran Beus Richembergh

Podsjetimo, radi o prijedlogu zakona koji je još uvijek u javnoj raspravi, no već je dočekan na nož. U GLAS-u smatraju da je protuustavan jer članak 133. Ustava jasno definira pravo građana na lokalnu samoupravu. 'Njime je definirano da građani to svoje pravo ostvaruju putem izabranih predstavnika u predstavničkim tijelima, a nigdje se ne spominje da to pravo ostvaruju preko načelnika, gradonačelnika i župana. Svako razvlašćivanje predstavničkog tijela je protuustavno', poručio je GLAS-ov Goran Beus Richembergh, kazavši kako gradska vijeća i skupštine, primjerice, uopće ne raspravljaju o izvješćima o poslovanju gradskih tvrtki u nizu gradova, niti biraju članove skupština i nadzornih odbora gradskih tvrtki.

U GLAS-u su, kako kažu, zapanjeni količinom bezobrazluka koju donose izmjene tog Zakona jer umjesto da se krene u reformu i racionalizaciju sustava lokalne i područne samouprave te odgovori na ključna pitanja koje će im biti ovlasti, treba li nam 21 županija, kako smanjiti administraciju, a povećati kvalitetu usluga građanima za koje plaćaju visoke prireze, imamo pokušaj nove koncentracije moći u rukama 500-tinjak ljudi u zemlji.

Spomenuo je Beus pritom i slučaj požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, koji je nedavno zaradio prijavu zbog obiteljsko nasilja. 'Ne postoji način kako ga smijeniti', rekao je zastupnik GLAS-a.

Što se tiče HDZ-ovog argumentakako se u izmjene ide zbog prevelikog broja izvanrednih izbora uzrokovanih rušenjem proračuna, Beus Richembergh kaže kako je broj ponovljenih izbora zanemariv i marginalan, a troškovi za sve ponovljene izbore u četiri godine 'sigurno ne bi dostigli ni trećinu iznosa koji će se utrošiti na blindirana vozila za štićene osobe'.

'Hrvatska je iznimno centralizirana zemlja i treba se općinama, gradovima i županijama omogućiti da dišu punim plućima, a ovaj prijedlog ukida demokraciju u Hrvatskoj i pravo građana na lokalnu samoupravu', rekao je Beus.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš kaže pak da je neprihvatljivo da načelnici, gradonačelnici i župani postanu nedodirljivi, da poput šerifa slobodno odlučuju što žele. 'Kad se nešto kvalitetno gradi, potrebno je dosta vremena za to, no za urušavanje dostignutih standarda potrebna je sekunda, i sad smo tu pred tom sekundom. Ovim prijedlogom vijećnici bi postali obični dizači ruku i mi se tome oštro protivimo, želimo da građani preko tih vijećnika za koje su glasovali imaju priliku utjecati na proračun', kazala je Mrak Taritaš.

Smatra da je neprihvatljiv prijedlog da načelnici, gradonačelnici i župani postanu nedodirljivi, da poput šerifa slobodno odlučuju što žele. 'Kada se nešto kvalitetno gradi, potrebno je dosta vremena za to, no, za urušavanje dostignutih standarda potrebna je sekunda, i sad smo tu pred tom sekundom, korak do provalije', zaključila je Mrak Taritaš.

.