sjednica

Sabor u srijedu o Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata

10.03.2020 u 14:47

Bionic
Reading

Hrvatski sabor ovotjedni rad započet će u srijedu raspravom o izvješćima o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2017. i 2018. godinu, te dva oporbena zakonska prijedloga, zastupnika Ivana Pernara i Kluba zastupnika GLAS-a

Ukupna imovina Fonda na kraju 2018. godine iznosila je 836,5 milijuna kuna, a ukupna dobit iz poslovanja 28,78 milijuna kuna.

Tijekom 2018. godine dvije trećine dobiti raspoređeno je za isplatu udjeličarima u iznosu od 7,8 milijuna kuna te isti iznos u Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Ostvareni su prihodi od dividendi od Hrvatskog telekoma u iznosu od 32,7 milijuna kuna i od Kutjeva u iznosu od 469 tisuća kuna, navodi se u izvješću.

Zastupnici će dati svoje mišljenje i na prijedlog Ivana Pernara da se izmjenama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima ukine naknada za privatno kopiranje glazbe i filmova čime bi, smatra, pojeftinili svi mediji za pohranu podataka.

Na dnevnom redu je također prijedlog izmjena Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama Kluba zastupnika GLAS-a, kojima se predlaže uvođenje obveznog očevog dopusta u trajanju od deset dana tijekom prvih 70 dana života novorođenčeta, kao i roditeljskog dopusta oca u trajanju od dva mjeseca istovremeno s trajanjem majčinog roditeljskog dopusta, ili pak odvojeno od tog vremena ako obitelji tako više odgovara.

GLAS predlaže i ostvarivanje prava posvojitelja na roditeljski dopust i novčanu potporu u slučajevima kada se posvaja dijete starije od osam godina.