izvanredna sjednica

Sabor u srijedu glasa o Habijanu kao novom ministru gospodarstva

18.12.2023 u 15:02

Bionic
Reading

Hrvatski sabor bi u srijedu poslijepodne trebao iskazati povjerenje novom ministru gospodarstva i održivog razvoja Damiru Habijanu koji dolazi na mjesto Davora Filipovića, smijenjenog nakon što su u javnost dospjele informacije koje su kompromitirale njegovog savjetnika.

Sabor će na izvanrednoj sjednici samo glasovati o povjerenju novom ministru, neće o tome raspravljati, to će u srijedu ujutro učiniti nadležni saborski odbor koji će saslušati Habijana. Tradicija je da kandidata za ministra koji u Vladu ulazi naknadno, Odboru predstavi premijer, nakon toga se zastupnicima obraća i sam kandidat, a oni mu potom postavljaju pitanja na koja je dužan odgovoriti.

Habijan, rođen 1982., pravnik je po struci, od 2007. do 2020. radio je kao odvjetnik u Odvjetničkom društvu u Varaždinu, specijalizirao se u području korporativnog i trgovačkog prava i u predmetima vezanim uz financije i kreditne institucije. Saborski je zastupnik i vijećnik u varaždinskom Gradskom vijeću, a u mandatu 2017.-2021. bio je i predsjednik Gradskog vijeća.

  • +7
Damir Habijan Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik je GO HDZ-a Varaždin od 2016. godine, govori engleski jezik. Kako bi dobio povjerenje Sabora, Habijan mora dobiti glasove 76 zastupnika.