glavni državni odvjetnik

Sabor u dnevni red uvrstio Vladin prijedlog o imenovanju Turudića za čelnika DORH-a

26.01.2024 u 12:46

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u petak je u svoj dnevni red uvrstio Vladin prijedlog da se za novog glavnog državnog odvjetnika imenuje Ivan Turudić, trenutno sudac Visokog kaznenog suda

Vlada Turudića predlaže uz objašnjenje da je njegov program za tu zahtjevnu dužnost bio najkvalitetniji.

"Na temelju programa, razgovora i onoga što smo mogli čuti od kandidata, Vladino Povjerenstvo jednoglasno je odlučilo da Vlada predloži Turudića za kandidata za budućeg glavnog državnog odvjetnika", rekao je u četvrtak premijer Plenković.

Dodao je kako je riječ o istaknutom hrvatskom sucu s velikim iskustvom u pravosuđu te da su svi članovi Povjerenstva procijenili da je njegov program bio najkvalitetniji i da je imao najuvjerljivije argumente u pogledu funkcioniranja Državnog odvjetništva.

Vladino povjerenstvo u kojem su bili premijer i sedam ministara, u srijedu je razgovaralo s četvoricom kandidata za novog glavnog državnog odvjetnika: odvjetnikom Mladenom Dragičevićem, aktualnim zamjenikom glavne državne odvjetnice Emilijom Kalabrićem, Turudićem te zamjenikom Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikšom Wagnerom.

Sabor je u dnevni red uvrstio i Vladin prijedlog da na čelu Upravnog vijeća Hanfe i idućih šest godina bude Ante Žigman, da zamjenik predsjednika ostane Tomislav Ridzak, a članovi Jurica Jednačak i Antun Palarić te da Ilijanu Jeleč zamijeni Anamarija Staničić.

  • +3
Ivan Turudić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ta kadrovska rješenja nisu u srijedu dobila potporu na saborskom Odboru za financije i državni proračun, za taj su prijedlog glasovala četiri člana Odbora, a isto toliko ih je bilo protiv.

Kada će Sabor o tim točkama raspravljati i glasovati, za sada, nije poznato.