novi šef dorh-a

Grbin o Turudiću: Skandalozno, dno dna!

25.01.2024 u 19:49

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u četvrtak u Puli da je vladin prijedlog Ivana Turudića za novog državnog odvjetnika očekivan, a skandalozno je što će na čelu te ustanove doći "osoba poznata po vezama s politikom i kriminalom"

To je po njegovim riječima bilo i očekivano, ali istodobno i skandalozno te najblaže rečeno "dno-dna, a možda i malo ispod" jer ćemo, dodao je Grbin, na čelu državnog odvjetništva dobiti osobu koja za sebe govori da je određena HDZ-om.

"Radi se o osobi koju je Ivo Sanader svojedobno predstavljao kao 'našeg dečka' a onda je još sam tome dodao da je određen HDZ-om", rekao je Grbin novinarima u Puli, gdje je održan stranački skup "Borba za dostojanstvo".

Grbin je za Turudića rekao da je poznat po svojim vezama sa Zdravkom Mamićem, bjeguncem od hrvatskog pravosuđa, da ga se spominje u predmetu Kovačević, te da je dobivao odjela od sumnjivih likova i uskočkih optuženika

"Dobit ćemo osobu koja je lagala koliko je spis svojeg rođaka držala u ladici, odnosno osobu koja se u zadnjih nekoliko godina puno češće ponašala kao političar nego kao sudac", istaknuo je Grbin.

Upozorio je da će Turudić nakon svega toga biti čovjek koji vodi hrvatsku borbu protiv kriminala. "Bojim se da to ne može funkcionirati i bojim se da su se Plenković i HDZ s ovim prijedlogom uspjeli nadmašiti, naglasio je Grbin.

Upitan što će SDP učiniti, rekao je da će "jasno i glasno govoriti", poručivši da ta osoba nije dostojna obnašanja državno odvjetničke funkcije te će biti smijenjena, dobiju li na izborima.

Grbin je rekao da SDP-u ni jedna od četiri osobe koje su se kandidirale za mjesto glavnog državnog odvjetnika nije bila prihvatljiva.

"Nitko nam nije bio prihvatljiv, pogotovo nakon što su davali iskaz pred saborskim Odborom za pravosuđe. Nitko nije pokazao da bi tu dužnost mogao obnašati na dobar način, kaže Grbin.

Smatra da se s DORH-om događa slična situacija kao i s Uskokom, gdje nema osobe koja bi htjela mjesto ravnatelja. "Nažalost, nemamo dobru osobu niti za funkciju državnog odvjetnika, što je još jedan dokaz koliko je HDZ srozao naše institucije", zaključio je Grbin.