vlada odbila gotovo sve

Sabor se u srijedu izjašnjava o amandmanima na predloženi državni proračun

12.11.2019 u 22:22

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u srijedu će se izjašnjavati o amandmanima koje su zastupnici i njihovi klubovi podnijeli na Prijedlog državnoga proračuna za iduću godinu, a o samom proračunu glasovat će u četvrtak.

Podnijeto je ukupno 357 amandmana, najviše su ih podnijeli klubovi Mosta NL i SDP-a, no njih 30 nije u skladu sa Zakonom o proračunu.

Od svih tih amandmana Vlada je u utorak prihvatila tek jedan i to četvero HDZ-ovih zastupnika koji su tražili dodatnih deset milijuna kuna za Sveučilište Sjever.

 Amandmanom Sunčane Glavak, Anđelka Stričaka, Josipa Križanića i Damira Felaka se u okviru Ministarstva znanosti osigurava spomenuti iznos za redovnu djelatnost Sveučilišta Sjever, koje će tako u idućoj godini raspolagati s ukupno 35,66 milijuna kuna.

 S obzirom na njihovu brojnost, izjašnjavanje o amandmanima moglo bi potrajati cijelu srijedu. Naime, nakon što Vladin predstavnik kaže prihvaća li amandman ili ne, te zašto tako postupa, zastupnik koji ga je predložio ima pravo ponovno ga zagovarati i tako 327 puta.

 Prihodi državnog proračuna u idućoj su godini planirani su u iznosu od 145,1 milijardi, a rashodi 147, 3 milijardi kuna, proračun je temeljen na realnom rastu BDP-a od 2,5 posto u idućoj godini. 

 Zastupnici će u srijedu glasovati i o amandmanima na rebalans ovogodišnjeg proračuna te na Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima.

 Svojim amandmanom na rebalans Vlada će preraspodijeliti 2,8 milijuna kuna za potrebe Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina, za koliko bi se smanjila sredstva Ministarstvu financija, a povećala Ministarstvu znanosti i obrazovanja. 

 Amandmani su podnijeti i na novi kalendar blagdana, Vlada je u utorak prihvatila dva koja je predložio Klub HDZ-a. Jedan je nomotehnički, a drugim se "Dan donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države" preimenuje u "Dan sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom".