pljuštale opomene

Burno u Saboru: Maras Reinera izbacio iz takta, ne smije govoriti do kraja dana

05.12.2018 u 06:47

Bionic
Reading

Hrvatski sabor 10. sjednicu nastavio je vrlo burno: raspravom o konačnom prijedlogu zakona o Državnom inspektoratu kojim je predviđeno objedinjavanje poslova iz nadležnosti 17 inspekcija unutar osam ministarstava

SDP-ov Gordan Maras rekao je da se donosi lex fotelja, odnosno lex Mikulić. Oporba ne želi objedinjenu raspravu, nego o svakom povezanom zakonu pojedinačno. Potpredsjednik Sabora, Željko Reiner, dijelio je opomene oporbenim zastupnicima. Opomenu je izrekao Mostovu Miri Bulju, a Maras ga je svojim dobacivanjem izbacio iz takta, da mu je vičući izrekao drugu opomenu, zabranivši mu do kraja dana govoriti u Saboru, prenosi N1.

Reagirao je i SDP-ov Željko Jovanović.

'Polako, zašto ste nervozni? Polako, pa izglasat ćete sve što je u interesu HDZ-a, koga briga za Sabor', rekao je Jovanović.

Većinom glasova prisutnih zastupnika odlučeno je da će se objedinjeno raspravljati o 33 točke o Državnom inspektoratu.

SDP, Živi zid i Most tražili su stanku.

Nakon stanke Maras je izvijestio da SDP neće sudjelovati u ovoj raspravi gdje je jednom čovjeku 'štela' jedna fotelja i Sabor podređuje jednoj stranci. Reiner mu je ponovio da nema pravo riječi.

Prema novom zakonu, tržišnu i rudarsku inspekciju, inspekciju opreme pod tlakom te inspekciju gospodarenja otrovnim kemikalijama Državni inspektorat preuzet će od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta; sanitarnu inspekciju od Ministarstva zdravstva; veterinarsku, poljoprivrednu, lovnu, šumarsku te fitosanitarnu inspekciju od Ministarstva poljoprivrede; turističku inspekciju od Ministarstva turizma; energetsku inspekciju, inspekciju zaštite okoliša, inspekciju zaštite prirode te vodopravnu inspekciju od Ministarstva zaštite okoliša i energetike; inspekciju rada od Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, a građevinsku inspekciju od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

  • +24
Sabor raspravlja o konačnom prijedlogu zakona o Državnom inspektoratu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ova rasprava slijedi nakon one o paketu mirovinskih reformi, dok je glasanje o Zakonu o udomiteljstvu, predviđeno za ponedjeljak, odgođeno.