ZASTUPNICI U KLUPAMA

Sabor pretresa proračun, ali i zakon o udomiteljstvu zbog kojeg se opet ljulja koalicija

27.11.2018 u 07:24

Bionic
Reading

Raspravom o prijedlogu državnoga proračuna za iduću godinu, kojega bi trebao donijeti u idući ponedjeljak, 3. prosinca, Hrvatski sabor u utorak počinje novi radni tjedan

U njemu bi zastupnici trebali raspraviti i konačni prijedlog zakona o udomiteljstvu, koji je zbog definicije obitelji izazivao nesuglasice u vladajućoj koaliciji.

Zakon, koji je Vlada nedavno poslala u drugo čitanje u Sabor i koji je dobio podršku svih ministara, prošli tjedan skinut je s dnevnog reda Odbora za obitelj, mlade i sport. Razlog su bile zamjerke koje su dolazile iz HNS-a zbog toga što u 'udomiteljsku obitelj' nisu uključeni životni i neformalni životni partneri, odnosno istospolni parovi. No ako se pita HDZ, zakon je poslan u Sabor, a HNS-ovi ministri su ga podržali na Vladi.

>>> [ANKETA] Treba li istospolnim parovima omogućiti udomljavanje djece? <<<

Kad je riječ o proračunu za 2019. Vlada predviđa da će ukupni prihodi iznositi 136,1 milijardu kuna, a rashodi 140,3 milijarde kuna. Planirani proračunski prihodi temelje se na rastu gospodarske aktivnosti i trećem krugu poreznog rasterećenja, a rashodovna je strana podređena jačanju fiskalne održivosti, mjerama za poticanje razvoja i adekvatnoj skrbi za sve slojeve stanovništva, navodi Ministarstvo financija.