markiranje

Sabor u listopadu zasjedao 15 dana, neopravdano izostalo 11 zastupnika; evo koga nije bilo

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 08.11.2018 11:33
  • Objavljeno 08.11.2018 u 11:33
Hrvatski sabor

Hrvatski sabor

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Jedanaest od ukupno 151 zastupnika neopravdano je u listopadu izostalo sa skupne sjednice Hrvatskog sabora, pri čemu su HDZ-ov Ivan Kirin i nezavisni Marko Vučetić izostali po dva dana, a ostalih devet zastupnika po jedan

U 15 radnih dana po jedan neopravdani izostanak 'zaradilo' je četvero Mostovih zastupnika (Božo Petrov, Ivana Ninčević Lesandrić, Tomislav Panenić i Hrvoje Runtić), troje SDP-ovih (Marta Luc-Polanc, MarkoVešligaj i Franko Vidović) te HDZ-ov Stevo Culej i Ivan Lovrinović, zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku.

Svi oni bez opravdanja su izostali sa skupne sjednice, iako im zakon i stav nadležnog saborskog odbora daje poprilično široke mogućnosti da opravdaju nedolazak u sabornicu.

Zastupniku se, naime, izostanak opravdava ako je bio bolestan, ako je imao smrtni slučaj u obitelji, ako se morao odazvati sudu ili biti na društvenim, političkim i inim skupovima na koje je pozvan. Opravdava mu se i ako je sudjelovao na sjednicama općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.

Zastupnicima koji su neopravdano izostali po jedan dan, od mjesečnog paušala koji iznosi 1.500 kuna oduzet će se po 150 kuna, odnosno Kirinu i Vučetiću po 300 kuna.

Unatoč kaznama, nije bilo mjeseca bez 'markiranja'

S novčanim kažnjavanjem zastupnika zbog neopravdanih izostanaka krenulo se od lanjskog srpnja, a pogled unatrag dovodi u pitanje pedagoški učinak te mjere.

Naime, od tada nije bilo mjeseca da netko od zastupnika nije izostao bez opravdana razloga, niti se njihov broj smanjivao, a sve to vrijeme broj izostanaka varira od mjeseca do mjeseca.

Najviše zastupnika izostalo je u lanjskom prosincu (27) te srpnju (26), a najmanje u travnju ove godine, kada je izostala samo jedna zastupnica. U rujnu ove godine neopravdano je izostalo samo šest zastupnika, da bi se mjesec kasnije, u listopadu, njihov broj gotovo udvostručio.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!