glasanje petkom

Sabor potvrdio: Mirta Kapural je nova predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja

01.10.2021 u 14:44

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u petak je predsjednicom Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja jednoglasno imenovao Mirtu Kapural, prethodno je razriješivši dužnosti članice Vijeća.

Na dužnosti će naslijediti Mladena Cerovca, predsjednika Vijeća koji je od posljedica covida umro 29. prosinca prošle godine.

Kapural, diplomirana pravnica s položenim pravosudnim ispitom, doktorica je pravnih znanosti s područja prava tržišnog natjecanja.

U Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja zaposlena je od 2004., a od početka 2019. obnašala je dužnost članice Vijeća.

Profesionalnu karijeru započela je 1999. godine u Ministarstvu europskih integracija, od 2001. do 2004. bila je zaposlena u Vladinu Uredu za ljudska prava.

Sabor je četvero članova Upravnog vijeća Hrvatskog-memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata, kojima mandat istječe 6. listopada, razriješio i ponovno imenovao na tu dužnost, a to su Nela Kušanić, Marijo Reljanović, Nikica Barić i Davor Marijan.

Potvrđeno skidanje imuniteta i određivanje pritvora SDP-ovcu Kovaču

Potvrdio je odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) o skidanju imuniteta, lišavanju slobode i određivanju istražnog zatvora zastupniku Stjepanu Kovaču (SDP) kojeg se sumnjiči da je u kampanji za lokalne izbore lažirao prijeteće SMS poruke, zbog čega je imao i policijsku zaštitu.

Odluka o skidanju imuniteta već je provedena, Kovač uhićen, ispitan u Uskoku te pušten da se brani sa slobode.

Kada Sabor ne zasjeda, a što je sada bio slučaj, odobrenje za lišavanje slobode zbog određivanja istražnog zatvora, pritvora, odnosno za nastavljanje kaznenog postupka daje MIP uz naknadu potvrdu Sabora na prvoj slijedećoj sjednici, podsjetio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Sabor se suglasio i s kadrovskim promjenama u dijelu svojih odbora potaknutih činjenicom da se u Sabor vratio Andro Krstulović Opara, a otišla Danica Baričević, oboje iz HDZ-a.

Krstulović, bivši splitski gradonačelnik i bivši konzul u Milanu, tako postaje članom Odbora za europske poslove, za obrazovanje, za informiranje i medije.

Sabor je u dnevni red uvrstio osam novih točaka, među kojima je i Interpelacija o radu Vlade u vezi popisa stanovništva koju je podnijelo 17 oporbenih zastupnika, te Zaključak kojim Klub Mosta traži da Sabor obveže Vladu da podnese hitan izvještaj o zdravstvenom stanju nacije.