mentalno zdravlje

Mrak Taritaš: Ne poštuje se pedagoški standard, psihologe zapošljava samo 43 posto škola

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 01.10.2021 11:55
  • Objavljeno 01.10.2021 u 11:55
Anka Mrak Taritaš na konferenciji za novinare o psihološkoj pomoći učenicima u školama

Anka Mrak Taritaš na konferenciji za novinare o psihološkoj pomoći učenicima u školama

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Čelnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš u saborsku je proceduru uputila zaključak kojim traži da Sabor obveže Vladu da, posebno zbog negativnih utjecaja pandemije i potresa, do početka iduće školske godine osigura uvjete da svi učenici osnovnih i srednjih škola imaju pristup psihološkoj pomoći

Mrak-Taritaš u petak je na konferenciji za novinare u Saboru kazala da je Institut za društvena istraživanja nedavno objavio istraživanje koje je obuhvatilo 27 tisuća učenika, 417 stručnih suradnika i 4796 učitelja i nastavnika.

To je istraživanje, istaknula je, pokazalo da je pandemija koronavirusa negativno ili izrazito negativno utjecala na živote većine učenika, njihovu motivaciju i mentalno zdravlje.

"Posebno zabrinjavajuća je spoznaja da su u značajnom porastu depresivna i anksiozna stanja kod učenika te fobije i strahovi. Osim koronavirusa i svih njegovih posljedica, jedan veliki broj hrvatskih učenika živi na područjima koja su zahvatili i potresi i oni sasvim sigurno osjećaju posljedice i tih traumatičnih događaja", upozorila je.

Psihologa zapošljava samo 43 posto škola

Mrak-Taritaš je upozorila i da se ne poštuje Državni pedagoški standard osnovnoškolskog i srednjoškolskog sustava odgoja i obrazovanja iz 2008., a istraživanje udruge "Psihološko proljeće" pokazalo je da čak 233 osnovne škole zapošljavaju manji broj stručnih suradnika od propisanog, pri čemu psihologa zapošljava samo 43 posto škola.

Napomenula je da je u 880 osnovnih škola ukupno zaposleno 340 psihologa te da otprilike 130 tisuća osnovnoškolaca nema pristup psihološkoj pomoći, što znači da je jedan psiholog u prosjeku zadužen za 925 učenika. Prema podacima iz e-Matice Ministarstva znanosti i obrazovanja, trenutno psihologa zapošljava 47 posto osnovnih te 55 posto srednjih škola, kazala je Mrak Taritaš.

Ministarstvo obrazovanja zapošljava pripravnike

Dodala je kako iz udruge "Psihološko proljeće" upozoravaju da Ministarstvo svake godine zapošljava pripravnike, što znači da svake godine određen broj psihologa ulazi u školski sustav. Nažalost, istaknula je, isto tako velik broj ih svake godine i izlazi iz sustava zato što vrlo mali broj škola nakon završetka pripravništva raspisuje natječaj za radno mjesto psihologa.

"Ovi podaci pokazuju da u osnovnim i srednjim školama postoji ozbiljan manjak stručnih suradnika psihologa, što je nedopustivo i u normalnim okolnostima. Ali sada, s obzirom na covid, potrese i izvanredne okolnosti u kojima učenici pohađaju nastavu, sad već drugu školsku godinu zaredom, to je ozbiljan problem koji treba pod hitno riješiti", naglasila je.

Mrak-Taritaš je navela da je zato i predložila zaključak kojim tražim da Sabor obaveže Vladu da najkasnije do početka iduće školske godine 2022./2023. osigura sve uvjete potrebne da pristup psihološkoj pomoći imaju svi učenici osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!