ZLOUPORABA DROGA

Sabor: Podrška stavljanju pod veću kontrolu 'osvježivača zraka'

17.01.2019 u 19:09

Bionic
Reading

Svake godine pojavljuje se veliki broj psihoaktivnih tvari koje nisu pod zakonskom kontrolom i predstavljaju prijetnju javnom zdravlju, upozorili su u četvrtak saborski zastupnici hvaleći izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, kojima bi se, među ostalim trebala staviti pod veću kontrolu i takozvani osvježivači zraka čija konzumacija može biti pogubna za zdravlje

Zakonskim izmjenama odnosno definiranjem pojam novih psihoaktivnih tvari trebala bi se smanjiti i dostupnost sintetskih kanabinoida koji se u obliku osvježivača zraka prodaju u takozvanim smart shopovima, istaknuo je Ivan Ćelić (HDZ). Naveo je i podatak kako europski sustav za rano upozoravanje svake godine prati oko 670 novih droga pri čemu se novih 400 prijavljuje svake godine.

Zakonske izmjene naime omogućavaju ministru nadležnom za zdravstvo da u cilju trenutačne zaštite života i zdravlja ljudi u slučaju pojave nove psihoaktivne tvari donese naredbu o zabrani uporabe te nove tvari. Osim toga, inspekcijama je proširena nadležnost pa će tako ako posumnjaju da je riječ o psihoaktivnim tvarima moći brže postupati.

Brže reagiranje i djelovanje u zabrani psihoaktivnih tvari pozdravila je Sabina Glasovac (SDP) koja ističe kako je posljednjih godina na hrvatskom tržištu sve više proizvoda koji sadržavaju opasne sintetičke kanabinoide koji se mogu legalno i jeftino kupiti iako je riječ o drogi.

Podsjetivši na smrtni slučaj 15-godišnjeg djeteta 2015. godine zbog konzumacije osvježivača zraka, zastupnik Stjepan Čuraj (HNS) naglasio je potrebu jačanja prevencije i sustava rane dojave odnosno uključivanje građana putem mobilne aplikacije kako bi se takve opasne tvari što ranije detektirale.

"U zadnjih pet godina na listu kontroliranih tvari stavljeno je više od 700 supstanci u EU, a samo ove godine u Hrvatskoj 40-ak. Tijekom ove godine u EU otkriveno je 38 novih supstanci a 10-ak u Hrvatskoj", upozorila je Ines Strenja Linić (Most).

Zastupnici su pohvalili i omogućavanje iskorištavanje cijele biljke industrijske konoplje čime se hrvatski poljoprivredni proizvođači stavljaju u ravnopravan položaj u odnosu na proizvođače iz Europske unije. Tako će se industrijska konoplja moći koristiti u raznim industrijama a ne kao dosad samo sjemenke isključivo u prehrambenoj industriji za proizvodnju hrane i hrane za životinje.

  • +31
Hrvatski sabor Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Oporba je međutim zamjerila gašenje vladinog Ureda za borbu protiv droge, ali i što se zakonom ne regulira proizvodnja medicinske konoplje kako bi se ona učinila dostupnijom za pacijente.

Cijena medicinske konoplje u ljekarnama je od dvije do sedam tisuća kuna i mnogi pacijenti si ju ne mogu priuštiti, kazao je Branimir Bunjac (Živi zid). 

Znanstveno je dokazano da medicinska konoplja pomaže bolesnicima od multiple skleroze, nekih autoimunih bolesti, ublažava simptome  i takvim pacijentima trebali bismo omogućiti dostupnost kvalitetne i kontrolirano proizvedene medicinske marihuane, rekla je Strenja Linić.

Hrvatski sabor sjednicu nastavlja u petak.