SDP SRUŠIO GLASANJE

Sabor nije izabrao novog ustavnog suca

15.07.2010 u 14:39

Bionic
Reading

Iako su već tjednima razgovarali i pregovarali o tome kako će izabrati ustavnog suca, saborski zastupnici danas ipak nisu uspješno izabrali novog člana Ustavnog suda. Naime, SDP uopće nije glasao i time je srušio potrebnu dvotrećinsku većinu

Nijedna od ponuđenih kandidatkinja, Nevenka Šernhorst i Antonija Kovačić, nije dobila potreban broj glasova da bude izabrane za ustavnu sutkinju. SDP je, naime, bojkotirao glasanje, a glasalo je 79 zastupnika. Od tog broja šest je listića bilo nevažećih, 70 glasova dobila je Nevenka Šernhorst, a tri Antonija Kovačić. Time je ispunjena želja SDP-a i natječaj za novog ustavnog suca morat će se ponoviti. Prema novom Ustavu aktualna ustavna sutkinja Šernhorst kojoj 18. srpnja ističe mandat svoju će dužnost moći obavljati još šest mjeseci.

Izborom ustavnih sudaca Sabor je završio zasjedanje, a zastupnici će u saborske klupe ponovno najesen.

Bila je to prigoda da se saborskom statistikom pohvali i predsjednik Sabora Luka Bebić. Poručio je da je Sabor je od kraja siječnja donio 88 zakona, od kojih je 21 usklađen sa zakonodavstvom EU-a, zastupnici su se za riječ javili 4.000 puta, postavljeno je oko 300 zastupničkih pitanja.

'Imali smo poprilično dinamičan rad u Saboru, o čemu svjedoče i ovi podaci', zaključio je Bebić