UPOZORENJE O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU

Sabor je čak 87 posto zakona donio u hitnoj proceduri

19.05.2011 u 13:14

Bionic
Reading

Koalicija udruga Zelena akcija, Transparency International Hrvatska, GONG, Pravo na grad, Zelena Istra, Eko – Zadar i Srđ je naš, uz potporu nacionalne mreže 42 udruge za zaštitu okoliša Zeleni forum, zatražila je danas i pred Hrvatskim saborom povlačenje iz hitne procedure izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Saborske zastupnike još jednom su upozorili kako, umjesto hitne procedure, treba provesti široku javnu raspravu o zakonskim izmjenama, jer se hitnim izglasavanjem, po stavu udruga, otvara prostor korupciji, malverzacijama i spekulacijama poljoprivrednim zemljištem.


'Nastavlja se loša praksa pisanja zakona bez savjetovanja sa zainteresiranom i stručnom javnošću te udrugama, ali i praksa slanja zakona u hitnu proceduru. Ovaj saziv Sabora do sada je donio 87 posto zakona po hitnom postupku. Stječe se dojam da se, kao i kod zakona o golfu, zakoni ne donose za opći i javni interes, nego za nekakve grupne interese gdje se ne zna tko stoji iza tih interesa', upozorio je Dragan Zelić iz GONG-a ustvrdivši kako se radi 'o vrlo važnom zakonu koji ne smije u hitnu, nego redovnu proceduru'.

Udruge su se zahtjevom za uvrštavanje u redovnu proceduru izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu hrvatskom Saboru obratile već početkom tjedna navodeći kako se otvara prostor nepovratnom uništavanju visoko vrijednog zemljišta kao resursa za budući razvoj Hrvatske, ali i poticanju zemljišnih spekulacija i otvaranju prostora za korupciju prilikom izmjena prostornih planova.

'Poljoprivredno zemljište jest ustavna vrednota, baš kao i ostalo zemljište, i država ga treba štititi. Stoga se najviše fokusiramo na najavljeno smanjenje naknada prilikom eventualne prenamjene visoko vrijednog i vrijednog zemljišta, prema kojima se te vrijednosti umanjuju za 10 puta. To potiče prenamjenu u građevinsko zemljište i otvara prostor malverzacijama i spekulacijama', navela je Jagoda Munić iz Zelene akcije.

Podsjetila je i kako se nikakve naknade ne bi trebale plaćati ako se poljoprivredno zemljište prenamjenjuje u igralište za golf, dodajući kako 'onaj tko investira u golf ne mora ništa platiti, dobije jeftino zemljište i ima mogućnost na kupljenom zemljištu – graditi'.

Izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, upozorile su još jednom udruge, otvara se i prostor za korupciju na lokalnim razinama vlasti prilikom izmjene prostornih planova, ali i mogućnost oštećivanja lokalnih i državnog proračuna. 'Velikim smanjenjem naknada u praksi lako može doći do otkupljivanja jeftinog zemljišta, lobiranja i pritisaka te prenamjene u višestruko skuplje građevinsko zemljište', rekla je pred Saborom Saša Šeged iz TIH-a

Zanimljivo je kako se, neposredno uoči početka medijske konferencije udruga, pred Saborom pojavila i skupina mladih ljudi odjevena u bijele majice. Na njihovim leđima bila su ispisana slova koja su tvorila riječi 'zemljišna korupcija'. Organizatori konferencije za novinare ustvrdili su kako mladi prosvjednici 'nisu s njima'.