petak u saboru

Propao oporbeni pokušaj opoziva Plenkovića; pale teške riječi: 'Ako je Radnička fronta neokomunistička, onda je HDZ neofašistička stranka!'

03.03.2023 u 08:32

Bionic
Reading

Saborski zastupnici odbacili su oporbeni prijedlog opoziva premijera Andreja Plenkovića. Samom glasovanju prethodila je kratkotrajna rasprava u kojoj su pale i teške riječi

Prva točka na rasporedu za glasanje bio je upravo opoziv premijera Plenkovića, no odmah su se zaredale stanke.

'Vjerujem da smo svi zauzeli stav kako ćemo glasati. Ključno je hoće li im osobni ili javni interes biti na prvom mjestu. Plenković je na čelu jednog sustava koji ne funkcionira - vidimo kako izgleda inflacija, obnova. A zašto je tako - jer se AP bavi trupcima. Hrvatska je zbog famoznog AP-a okovana korupcijom', poručio je SDP-ov Peđa Grbin i pobrojao korupcijske afere.

'Sve stoji zbog AP-a i naravno da zbog toga mora otići', dodao je Grbin.

Stanku je zatražio i Mostov Nino Raspudić. 'Jutros je osuđen važan HDZ-ovac, Novica Erlić. Važno je tko je osuđen i kime ste zamijenili jednog ministra koji je morao otići zbog korupcije', kazao je Raspudić. 'Razmislite još jednom, imena će vam ostati zabilježena. Smijte se, smijte. Sjetite se Sanadera', poručio je Raspudić HDZ-ovcima.

I Grbinu i Raspudiću odgovorio je Hrvoje Zekanović, koji je zbog zlorabe povrede Poslovnika dobio dvije opomene. U odgovoru Mostovom zastupniku pobrojao je sve prijašnje zastupnike te stranke uz riječi 'pa-pa, zbogom, auf Wiedersehen'... Replicirao mu je Marko Milanović Litre iz Hrvatskih suverenista. 'Hrvoje Zekanović, Suverenisti. Pa-pa', kazao je Milanović Litre i nasmijao zastupnike.

Stanku je zatražila i Sandra Benčić iz Možemo. 'Mit je da je Plenković demokrat i europejac. On je godinama podržavao Orbana koji mu je energetski zarobio državu, demokrat je koji bi određivao novinarima što su teme', poručila je.

'Andrej Plenković je trgovac iluzijama koji želi ostaviti dojam da se nešto napravilo. Pogledajte gdje su te reforme, Hrvatska je jedna od najsiromašnijih zemalja i to je rezultat vlade Andreja Plenkovića', poručila je GLAS-ova Anka Mrak Taritaš.

'Nemam iluzija da će itko promijeniti mišljenje na glasanju o povjerenju premijeru. Ali neki dan smo se nagledali silnih uvreda, od rasprave o opozivu smo imali igrokaz i zabavu. Premijer je zabrinjavajuće stigmatizirao oporbu i govorio što smiju, a što ne smiju. Propustili smo priliku da otvorimo raspravu o viziji ove zemlje', kazao je Davorko Vidović iz Socijaldemokrata.

'Namjera nam je bila pokazati javnosti da na čelu hrvatske države imamo krivog čovjeka i da vladajući vode politiku koja je loša za hrvatske interese. U povijesti RH nikada nije bila ova razina korupcije kao danas, nikad nismo imali ovako tromu obnovu i nikada u povijesti nije ovoliko raseljeno ljudi. Povijest će zabilježiti da je Plenković isporučio hrvatsku naftu Mađarima i njega treba kriviti za zatvaranje sisačke rafinerije. To su duboko nedržavotvorni akti i vjerujem da nitko tko voli hrvatsku državu ne može staviti potpis na to', kazao je Ivan Penava iz Domovinskog pokreta.

'Svjesni su da će izgubiti na temelju jadne i neuvjerljive prezentacije. Građani su mogli vidjeti kako se oporba osramotila tražeći opoziv bez ikakvog argumenta', odgovorio je oporbi HDZ-ov Željko Reiner. 'Hoće li Penava, kojeg je HDZ stvorio iz anonimusa, podnijeti ostavku nakon ovog neuspjeha? Zanimljivo je kako su tu surađivali silno domoljubni Suverenisti s neokomunističkom Radničkom frontom', dodao je Reiner.

Reineru je odgovorila Katarina Peović, kazavši da ga ne može nazvati ni kolegom. 'Ako je Radnička fronta neokomunistička stranka, onda je HDZ neofašistička stranka!' poručila je Peović.

Reineru je odgovorio i SDP-ov Arsen Bauk. 'Mene ne čudi da su silno neosuđivana Radnička fronta i silno neosuđivani Suverenisti zajednički surađivali protiv silno osuđivanog HDZ-a', kazao je Bauk.

  • +22
Saborski zastupnici traže opoziv premijera Plenkovića Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Zbog silnih zlouporaba povrede Poslovnika koje su uslijedile nakon Reinerovog izlaganja, šef Sabora Gordan Jandroković dijelio je opomene gotovo jednu za drugom.

Uslijedilo je glasanje. Za opoziv je glasalo 56 zastupnika, jedan je bio suzdržan i 77 ih je bilo protiv. Drugim riječima, očekivano, oporbeni prijedlog da se premijeru Plenkoviću izglasa nepovjerenje nije prošao.

Podsjetimo, prijedlog za opoziv podnijela su 33 oporbena zastupnika, no inicijator svega je Domovinski pokret. Ta je stranka, s drugim oporbenima, tijekom rasprave prozvala Plenkovića za brojne afere: Janaf, Inu, SMS, ali i za zatvaranje sisačke rafinerije te izostanak obnove i zdravstvene reforme.

Vlada je sve navode odbila, poručivši da nema osnove za izglasavanje nepovjerenja premijeru Plenkoviću dok je on sam tijekom rasprave nabrajao uspjehe Vlade.

Ovo je prvi put od kada je Plenković premijer da se raspravljalo o njegovom opozivu. Oporba je ranije višekratno tražila smjene ministara, no svaki put bezuspješno.