frcaju iskre u saboru

Plenković napustio sabornicu, rasprava do dugo u noć: 'Ostavio vas je ovdje kao Loleka i Boleka'

23.02.2023 u 17:36

Bionic
Reading

Rasprava o povjerenju premijeru Andreju Plenkoviću, koju je predložilo 33 zastupnika, predvođenih Domovinskim pokretom, nastavljena je i nakon ponoći. Sabornica je gotovo potpuno ispražnjena, ostali su rijetki oporbeni zastupnici, a u klupama vladajućih, tamo gdje su inače raspoređeni ministri u vrijeme aktualnog sata, u jednom trenutku sjedili su samo ministar Oleg Butković i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga

Mostov zastupnik Miro Bulj obratio se ministru Butkoviću, okrećući se prema njemu sa saborske govornice.

'Šta ćeš ti sad nama reći, a mi govorimo o Andreju Plenkoviću? Onda 'ajde lipo leć, pametnije će ti bit. Ostavio vas je tu kao nekog Loleka i Boleka, žao mi vas je', kazao je Bulj.

Oporba i dalje žustro ustrajava na razlozima zbog kojih bi premijer trebao otići, a sudeći po broju prijavljenih govornika, polemika bi mogla potrajati do kasno u noć.

Na početku rasprave iza 15 sati, zastupnik Ivan Penava u ime DP-a i predlagatelja naveo je razloge za premijerov opoziv, a na njegov istup za repliku javili su se deseci zastupnika, pa je premijer Plenković morao satima čekati priliku da odgovori na prozivke.

  • +22
Saborski zastupnici traže opoziv premijera Plenkovića Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Kada je konačno došao na red, Plenković je rekao da je većinsko povjerenje HDZ dobio dvaput na izborima. 'Vi ste tražili povjerenje, niste ga dobili', poručio je Penavi. Ocijenio je kako iz oporbe, zato što je dva puta izgubila na izborima, slijedi erupcija nezadovoljstva i na momente mržnja prema Vladi, HDZ-u i djelomično prema njemu osobno.

'Osjećamo se odgovorni i ponosni na razultate koji su iza nas. Napredak je u svim područjima: Hrvatska je ostvarila svoje strateške nacionalne ciljeve', kazao je Plenković, spominjući spajanje juga Hrvatske s ostatkom zemlje Pelješkim mostom i mjere pomoći svima u energetskoj krizi. 'Jedina smo zemlja EU-a koja je istovremeno postala i članica Šengenskog područja i europodručja', podsjetio je. Kazao je da će korist za građane dugoročno omogućiti rast BDP-a i bolji standard.

Stižu Rafali, višenamjenski borbeni avioni koji će Hrvatsku učiniti najsnažnijom vojskom na području od Njemačke do Grčke kada je riječ o zrakoplovstvu, kazao je premijer, nabrajajući infrastrukturne razvojne projekte svoje Vlade.

'Pružili smo vam ruku prvog dana drugog mandata. Svi ste odbili. Do jednoga ste odbili doći u Vladu, ne u neku bužu u podrumu. Pokazali ste tko ste i što ste u prosincu', kazao je Plenković, referirajući se na glasanje o pomoći Ukrajini.

Replicirala mu je Sanja Radolović (SDP), podsjećajući ga kad već govori o zrakoplovstvu na bespilotnu letjelicu koja je pala na Jarun.

Nikola Grmoja rekao je Plenkoviću da je Hrvatsku promijenio na gore, da kompromitirane ljude ostavlja na pozicijama da bi servisirali vlast. 'Vaše micanje s vlasti preduvjet je opstanka demokratske Hrvatske. Vi ćete otići već nakon idućih izbora. Ne želim vam da završite u zatvoru, a možda vam se i to dogodi', kazao je Grmoja.

Plenković mu je rekao da mora još jako puno žganaca popapati da bi dobio izbore. 'Ekipa, s bilo kime samo s njima ne. To vam je moj savjet. Što se tiče borbe protiv korupcije, ona daje rezultate. Ona znači samostalnost i neovisnost pravosudnih tijela', kazao je.

Grbin: Poštovani AP...

Peđa Grbin oslovio je Andreja Plenkovića s AP, na što ga je predsjednik Sabora Gordan Jandroković pozvao da to ne čini već da se poštuju titule. Grbin mu je poručio da bi i njega zvao GJ da se kao takav našao u inkriminirajućim porukama.

'Poštovani AP..', zaustio je Grbin potom, obraćajući se Plenkoviću. Jandroković mu je dao opomenu: 'To se može pretvoriti u potpuni kaos i nepoštivanje svih nas. Obratite se predsjedniku Vlade onako kako to dolikuje, a u raspravi radite što god želite', uputio je Jandroković predsjednika SDP-a.

'Poštovani AP, vi ste sada pokazali da ona najava...', nastavio je Grbin, a Jandroković ga je pitao želi li incident. Ponovio je da brani dignitet svih u sabornici: 'Ako ćete to učiniti, onda više nikom ne mogu reći da se s dignitetom odnosi prema bilo kome ovdje'.

'Poštovani AP, ova reakcija predsjednika Sabora je pokazala da vi inzistirate na onome što ste najavili prošli ponedjeljak. A to je da se u Hrvatskoj prestane tolerirati riječ, istina. Umjesto da se zabrinete pred korupcijom koju vaši radari nisu primijetili, vi na nju planirate odgovoriti represijom. Možete se vi hvaliti uspjesima, tvrditi da je Hrvatska među 15 najrazvijenijih zemalja na svijetu, ali građani ove zemlje, kojima je plaća prošle godine izgubila na vrijednosti, znaju što je istina', izrekao je Grbin, bez prekida.

Jandroković je na to rekao da je Grbin promijenio standarde rada u Saboru. 'Sve što će biti izgovoreno prema vama, bit će mi jako žao, ali sami ste to htjeli', dodao je.

Goran Ivanović poručio je da je Grbin svojedobno kazao novinarima da ne zna gdje živi, a sada je pokazao i da ne zna što govori.

Sabina Glasovac podsjetila je premijera da je Zdravko Marić kao ministar financija potpisao nagodbu sa šest banaka povodom konverzije švicaraca, te ga pitala što je dao bankama da odustanu od arbitraže. 'Spriječili smo eventualne negativne posljedice', odgovorio je Plenković. Reagirala je Katarina Peović, napominjući da je to informacija o javnog interesa i nema opravdanja za to da se ona krije od javnosti.

  • +16
Andrej Plenković na raspravi o povjerenju u Saboru Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo

Karolina Vidović Krišto poručila je Plenkoviću da mu je zajamčena sudbina bivšeg talijanskog premijera Bettina Craxija ili Iva Sanadera. 'Jedna od tih sudbina vam je zajamčena. Zašto ne odstupite? Svakim danom sve više tonete u korupcionašku močvaru', kazala je.

Plenković joj je rekao da zvuči kao pokvareni magnetofon iz sredine 60-ih. 'Takav vam je ton, a i poruke su negdje na toj razini, kao da ste iz zabačene arhive izvučeni', rekao je, ponavljajući uspjehe Vlade. Katarina Peović rekla je Plenkoviću da manipulira statistikom, iznosom plaća i mirovina.

SDP-ov Arsen Bauk rekao je da ono sa AP nije do njih već su mu to "uvalili" njegovi. "Za razliku od mnogih mislim da su Andrej Plenković i AP u bespoštednom i krvavom sukobu. Andrej Plenković za ovo što izlazi u medije kaže to je demokracija, a AP bi zaustavljao Reuters", rekao je.

Stoga smatra da je ključno pitanje današnje rasprave tko stoji pred njima - europejac koji zna što je demokracija ili autokrata koji bi zaustavljao Reuters.

'Jedan susret' s Mladenom Šimuncem

Sandru Benčić (Možemo) zanimalo je prima li premijer vlasnike za svaki softver koji se kupuje u Vladi ili nekom ministarstvu. Plenković joj je potvrdio da je na zahtjev bivše ministrice Gabrijele Žalac održana jedna prezentacija i da je to bilo baš u vrijeme kada su izbacivali Mostovce iz Vlade.

Pojasnio je i da često prima različita izaslanstva koja dolaze s ministrima i imaju neke teme i sugestije te je tako imao i jedan jedini susret i s vlasnikom tvrtke Mladenom Šimuncem, zbog čijeg je softvera optužena Žalac.

Plenković je poručio da Vlada ne zaustavlja Reuters i medije. Smatra da se radi o lažnoj tezi koja iskrivljuje ono što je intencija izmjena Zakona o kaznenom postupku, a to je da se želi spriječiti one koji imaju informacije iz spisa i zlorabe ih tako što ih distribuiraju a nisu vezane za postupak.

Anka Mrak Taritaš (Glas) smatra i da vladajući uspješno pokušavaju raspravu o opozivu premijera Plenkovića pretvoriti u cirkus jer su i državu pretvorili u cirkus.

"Sprdate se s građanima pokušavajući im reći da im je divno, krasno i super, samo oni to ne razumiju. Na taj način se odnosite i prema opozivu", rekla je. Time je reagirala na izjavu HDZ-ovog Gorana Ivanovića koji smatra da je razlog oporbe to što oni ne mogu naći lidera oporbe.

Prethodno, Ivan Penava nabrojio u ime predlagatelja razloge za smjenu - od korupcijskih afera do spore obnove nakon potresa. Rekao je da su se na istoj strani našli kolegice i kolege iz 12 različitih stranaka i svjetonazora koji su bili u stanju sve svoje razlike nadići kako bi ukazali na činjenicu da Hrvatska ne stoji dobro i ne ide u dobrom smjeru.

Nabrojiti sve afere bilo bi zbog obima suludo, rekao je Penava, navevši samo one najvažnije, od tvrtke Ina koja je značila više od 20 posto hrvatskog BDP-a.

<<< Vidović Krišto poručila Jandrokoviću da je 'nepogoda za Hrvatsku', on joj uzvratio: 'Vi ste klevetnica!'

Vezano za aferu 'software' rekao je da pojam najbržeg prsta koji asocira na Divlji zapad ne bi smjela koristiti ni jedna demokratska država. Penava je upozorio također na neprovođenje pravodobne obnove nakon potresa, ističući da je Hrvatska tri godine nakon Domovinskog rata obnovila 158 tisuća domova u svega tri godine, sve bez europskih fondova i rejtinga.

Hrvoje Zekanović pozvao je 'hrvatsku sirotinju' da otvori imovinske kartice članova Domovinskog pokreta, te su uvjeri kakav je njihov vozni park. Optužio je Penavu i oporbu koja je stala iza zahtjeva za opoziv - da je jedina ideja koja ih je okupila - ideja rusofilije. Potom je Penavu pitao: 'Sjećate li se vaše suzice u očima kad vas Plenković nije uzeo za koalicijskog partnera?'

'Nigdje vama nije Hrvatska u primisli, vi biste samo politiku bistrili', odgovorio je Penava Zekanoviću.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Majda Burić poručila je da je zahtjev za opozivom premijera nakaradna ideja kojoj je jedina svrha 'skretanje pozornosti na vlastito neuspješno političko postojanje, nesposobnost i mržnju'. Zanima je hoće li Penava zbog 'zamračenih' 3.6 milijuna kuna Domovinskog pokreta podnijeti ostavku i prijeći u neku treću ili četvrtu stranku.

Nikola Grmoja poručio je Penavi da se vladajući ne brane od onoga je iznio. 'Obrane nema, jer je sve istina. Pokušavaju vas omalovažiti. Svi oni za koje je oporba tražila opoziv su otišli, otići će i pokrovitelj korupcije u Hrvatskoj', kazao je Grmoja. Odgovorio je Josip Đakić. Grmoju je upitao 'je li završio s promjenama poslovnika u Hrvatskim vodama kako bi zaposlili kuma predsjednika Mosta'.

U nastavku rasprave Josip Borić obratio se Penavi podsjetivši na afere koje se vežu za Domovinski pokret, kao i činjenicu da je stranka dobila neepovoljno izvješće državne revizije, čime se bavi i DORH. Penava mu se čini, kaže, 'kao politički slomljen čovjek'. Upitao je Penavu hoće li podnijeti ostavku ako njegov pokušaj smjene premijera ne uspije ili će 'ostati predsjednik stranke vina i CD-a kojoj je cilj da što više glasova desnice pređe Peđi Grbinu'.

Josip Đakić kazao je kako je prijedlog Domovinskog pokreta 'loš uradak, pucanj u prazno i gubljenje vremena'. Dodao je kako mu je 'neugodno da ovakvi domoljubi koji glasaju za agresora Rusiju podnose ovakve prijedloge'.

Marijan Pavliček zapitao se je li danas tema rasprava o opozivu premijera ili opozivu gradonačelnika Vukovara, jer je posljednjih pet istupa HDZ-ovaca bilo usmjereno protiv Penave i njegovog djelovanja u Vukovaru. 'Ispada da ste vi fulali ceo fudbal, kako vaši koalicijski partneri kažu. Molio bih predsjednika Sabora da uvede reda, ipak je ovo visoki dom', kazao je Pavliček.