U PETAK OSTAJE BEZ IMUNITETA

Sabo zaradio optužnicu zbog dva pokušaja podmićivanja

21.10.2013 u 17:25

Bionic
Reading

Mandatno-imunitetno povjerenstvo predložilo je Saboru da dade odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv saborskog zastupnika i vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, kojeg USKOK sumnjiči zbog dva kaznena djela podmićivanja zastupnika

Mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno je glasovima vladajuće većine predložilo da se SDP-ovom Željku Sabi skine imunitet. Kako je podsjetila predsjednica MIP-a Gordana Sobol, USKOK, odnosno DORH već ranije je poslao zahtjev za skidanje imuniteta, no s obzirom na to da se tada tek otvarala istraga, za što ne treba skidanje imuniteta, Povjerenstvo tada nije odlučivalo o tome.

Međutim, 18. listopada USKOK je podignuo optužnicu te je DORH MIP-u poslao zahtjev za odobrenje pokretanja i vođenja kaznenog postupka zbog dva kaznena djela protiv biračkog prava, odnosno dva kaznena djela podmićivanja zastupnika.

Podsjetimo, radi se o slučaju podmićivanja HDZ-ove zastupnice u vukovarskom Gradskom vijeću Marije Budimir. Ona je prije dva mjeseca optužila Sabu da joj je nudio 50.000 kuna da prijeđe u SDP. Vijećnica Budimir razgovore s gradonačelnikom snimala je i ustupila USKOK-u, nakon čega je pokrenuta istraga. 'Ponudio mi je sve što poželim, od mjesta u nadzornom odboru Borova do novca i podrške njega kao gradonačelnika projektima Osnovne škole Siniše Glavaševića, čija sam ravnateljica', kazala je tada Budimir.

U drugom slučaju podmićivanja, Sabo nije izravno nudio novac, nego je preko posrednika HDZ-ovom vijećniku Radivoju Đuriću nudio zaposlenje za sina i suprugu. Naime, Đurićev sin radi na Radio Vukovaru koji je u vlasništvu Grada pa je Sabo za Đurićevu ruku u Vijeću zauzvrat nudio direktorsko mjesto njegovu sinu u toj gradskoj tvrtki. Osim toga, Đurićevoj supruzi koja radi kao medicinska sestra u vukovarskoj bolnici nudio je napredak u karijeri ako njezin suprug promijeni stranu u vukovarskom Vijeću. Ona bi u tom slučaju postala glavna sestra u bolnici.

Nakon što je DORH službeno zatražio odobrenje za pokretanje kaznenog postupka, a MIP predložio i da se ono da, saborski zastupnici u petak bi tu odluku trebali i potvrditi.