NACIONALNI PROJEKT

Sablast pored Save: Istražili smo mora li se propala Sveučilišna bolnica rušiti da bi se sagradila nova

06.04.2019 u 12:04

Bionic
Reading

Nacionalna dječja bolnica može se graditi u sklopu postojećeg objekta nikad završene Sveučilišne bolnice u Blatu, pokazao je elaborat koji je lani naručio Grad Zagreb. No hoće li se graditi unutar njega ili će se ići na gradnju novog objekta, još se ne zna. Odgovor na to trebala bi dati studija, za koju je raspisana javna nabava, a ona je pak dio strateškog dokumenta vrijednog 42 milijuna kuna, za koji su Grad Zagreb i Ministarstvo zdravstva dobili 35,9 milijuna kuna iz fondova EU-a

Što se tiče konstrukcije i statike, Nacionalna dječja bolnica može se graditi na mjestu nikad završene Sveučilišne bolnice u Blatu. Potvrdio je to za tportal Josip Galić iz tvrtke Radionica statike, koja je bila u zajednici ponuditelja za izradu 'Elaborata ispitivanja postojećeg stanja konstrukcije Sveučilišne bolnice u Blatu', što ga je naručio Grad Zagreb.

'Sa stajališta konstrukcije, mogu reći da je ona gotovo u top stanju s obzirom na protok vremena od gotovo trideset godina i činjenicu da nije završena. Vidi se da se onda gradilo i projektiralo na vrhunskoj razini. Na konstrukciji danas nema većih oštećenja, osim manjih curenja, i s te strane dječja bolnica može se raditi u sklopu postojeće konstrukcije, odnosno ne treba rušiti i graditi iznova', kazao je Galić.

Ako se donese takva odluka, bit će potrebno napraviti određena pojačanja, ali kako je pojasnio Galić, ne zbog lošeg stanja, već zbog izmjene propisa.

'Seizmički propisi su se u trideset godina promijenili i pooštrili te će trebati raditi određena pojačanja zidova. Ne radi se ni o kakvim velikim ni skupim zahvatima', istaknuo je Galić.

Dokumentacija od 42 milijuna kuna

No hoće li se graditi u dijelu postojeće konstrukcije ili će se ići u potpuno novi objekt, odluka o tome tek se treba donijeti, a odgovor na to pitanje trebao bi dati dokument 'Priprema analiza, studija, projektno-tehničke i ostale potrebne dokumentacije za projekt izgradnje Nacionalne dječje bolnice u Zagrebu', težak 42 milijuna kuna, s kojim su Ministarstvo zdravstva i Grad Zagreb aplicirali za fondove EU-a, a iz kojih im je odobreno 35,9 milijuna kuna.

On je pak dio sporazuma između Grada i Ministarstva, o kojem će se na sljedećoj sjednici izjasniti Skupština Grada Zagreba. Za čitavu analizu i studiju predviđen je period od 57 mjeseci (do prosinca 2022. godine) koji je započeo teći u ožujku prošle godine, kada je u posao ušla zajednica ponuditelja na izradi elaborata za ispitivanje konstrukcije.

Nakon što spomenuti dokument da odgovore na sva potrebna pitanja planira se projekt izgradnje Nacionalne dječje bolnice također prijaviti za sufinanciranje iz fondova EU-a u narednom programskom razdoblju.

Gradnja državnim novcem, pa refundiranje iz fondova EU-a

Međutim, Milan Kujundžić, ministar zdravstva, u nekoliko je navrata ponovio kako se neće čekati Unijina sredstva jer bi to uzelo još dvije, tri godine, već će se bolnica početi raditi 's oko 125 milijuna kuna iz državnog proračuna, što će se naknadno refundirati iz fondova'.

  • +11
Sveučilišna bolnica Blato - 30 godina poslije Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Kako je izjavio u srpnju prošle godine, 'na zapadu Sveučilišne bolnice u Blatu gradnja nove dječje bolnice trebala bi početi za godinu dana i to na 50-ak tisuća četvornih metara, što je trostruko više od Dječje bolnice u Klaićevoj ulici'.

Sredinom siječnja ove godine najavio je da se priprema državno jamstvo za osiguranje sredstava za početak gradnje.

Da gradnja novog ili završetak gradnje u dijelu postojećeg objekta neće tako skoro krenuti, da se zaključiti iz činjenice da je u veljači ove godine Ministarstvo zdravstva raspisalo javnu nabavu za izradu Studije izvodljivosti za Nacionalnu dječju bolnicu, koja je dio dokumenta od 42 milijuna kuna. Nabava je raspisana u veljači, a podatka o tome je li tko dobio posao u Elektroničkom oglasniku javne nabave - nema. Ukoliko je ponuđač i odabran, rok za izradu studije je 18 mjeseci, nakon čega bi trebalo raspisati i natječaj za izvođače radova…

Što uključuje strateški dokument od 42 milijuna kuna

  1. Elaborat ispitivanja postojećeg stanja konstrukcije (562.000 s PDV-om)
  2. Usluga izrade Studije izvodljivosti za Nacionalnu dječju bolnicu (12,7 milijuna)
  3. Ugovor/i o uslugama za izradu dokumentacije za provedbu projekta (20,6 milijuna)
  4. Ugovor o uslugama upravljanja projektom (1,87 milijuna)
  5. Ugovor o uslugama za upravljanje projektom gradnje (3,1 milijun)
  6. Troškovi provođenja aktivnosti promidžbe i vidljivosti (600.000)
  7. Izravni troškovi osoblja Grada Zagreba i Ministarstva (2,7 milijuna kuna)

Sveučilišna bolnica u Blatu trebala je biti zagrebački pandan ljubljanskom Kliničkom centru, odnosno beogradskom VMA-u, dakle najmodernije republičko medicinsko zdanje. Građena je u periodu od 1982. do 1992. godine samodoprinosom Zagrepčana koji su izdvajali 1,5 posto dohotka.

Tijekom deset godina izgrađeno je na prostoru od 200.000 kvadratnih metara 50 posto objekta i potrošeno 157 milijuna eura. Iako se godinama nakon rata najavljivao nastavak gradnje, on se nije dogodio. Dječja bolnica, ukoliko bi se gradila u okviru postojećeg objekta, zauzimala bi tek njegovu četvrtinu.