IZ DALEKOG SVEMIRA

Sa zebnjom se iščekuje glas letjelice Rosette

20.01.2014 u 14:23

Bionic
Reading

Na letjelici Europske svemirske agencije danas u 11 sati po našem vremenu uključila se budilica koja bi je trebala pokrenuti iz dvogodišnje hibernacije u kojoj se nalazila kako bi štedjela energiju

Sonda Rosetta lansirana je prije 10 godina. U kolovozu će prići blizu kometu 67P/Churyumov–Gerasimenko koji svemirom putuje brzinom od 20 km u sekundi. U studenom bi trebala postati prvom misijom u povijesti koja će na komet spustiti robotizirani lender koji će detaljno istražiti njegov sastav i prirodu.

Budući da se letjelica nalazi na udaljenosti od 800 milijuna kilometara, kontrola leta će morati pričekati nekoliko sati da do Zemlje stigne signal da se probudila.

'Ne znamo kakvo je stanje letjelice', rekao je čelnik ESA-ine misije Paolo Ferri. 'Postoji mogućnost da nećemo čuti ništa. Dvije i pol godine su dugo vrijeme. Ovdje se radi o sofisticiranoj elektronici i mehanici. Poduzeli smo sve mjere predostrožnosti da se to ne dogodi, međutim, ne možemo isključiti mogućnost da su se dogodili problemi', dodao je.

Potvrda da je sve u redu najranije može stići u 18:30 h po našem vremenu. Ako signal ne stigne, stručnjaci će Rosettu pokušati pokrenuti ručno sa Zemlje.

Rosetta je nazvana po kamenom bloku koji je arheolozima omogućio dešifriranje egipatskih hijeroglifa. Stručnjaci se nadaju da će im sondina otkrića pomoći da shvate sastav kometa i na taj način saznaju više o podrijetlu i razvoju Sunčevog sustava. Kometi se smatraju vremenskim kapsulama jer su uglavnom ostali nepromijenjeni 4,6 milijardi godina. Prema nekim teorijama oni su vjerojatno na Zemlju donijeli vodu. Baš kao i asteroidi mogu biti opasnost za život na našem planetu.

'Postoje brojne teorije o udarima kometa u Zemlju koji su uzrokovali globalne katastrofe. Stoga je shvaćanje kometa važno kako bismo znali što učiniti da bismo zaštitili Zemlju', rekao je Ferri.

Ako sve bude kako treba, Rosetta će do 67P/C-G stići u narednim mjesecima. Potom će izvesti složene manevre kako bi ga dobro promotrila i pronašla najbolje mjesto za spuštanje lendera Philae. Budući da komet ima malu gravitaciju, morat će se za njega učvrstiti harpunima.

NASA je 2001. uspjela spustiti sondu na asteroid, međutim, kometi su mnogo aktivniji jer stalno ispuštaju plinove i prašinu koji mogu oštetiti letjelicu.