LEKTIRA

S vrhova lista bestselera

31.07.2010 u 12:50

Bionic
Reading

Da se ne biste dosađivali u vrijeme godišnjeg, pripremili smo za vas izbor knjiga sa samih vrhova lista najčitanijih knjiga. Humor, drama, triler i povijesna mističnost Istanbula - za svakog ponešto. Vrijeme je da se opustite i u miru nadoknadite propuštene naslove

Trilogija Millennium
Stieg Larsson

Pogledate li bilo koju listu bestselera, pronaći ćete barem jednu, ako ne i sve tri knjige Larssonove superpopularne trilogije, koju je kod nas objavila

Fraktura. Muškarci koji mrze žene, Djevojka koja se igrala vatrom i Kule u zraku dosad su prodani u 27 milijuna primjeraka u više od 40 zemalja svijeta. Riječ je o pravom svjetskom fenomenu te o najpopularnijim i najprodavanijim europskim knjigama posljednjeg desetljeća, za koje je Larsson primio čak dvije nagrade Glasnyckel (najprestižnija nagrada za kriminalističke romane u Skandinaviji) te nagradu Švedske akademije za detektivske romane, kao i brojna međunarodna priznanja.

Sh*t My Dad Says: The Book
Justin Halpern

Što god mislili o vlastitom ocu, nakon ove knjige zrnce više ćete ga poštovati i voljeti, ili ćete možda

misliti da je beskrajno dosadan. U svakom slučaju, vrlo vjerojatno nije nimalo nalik ocu Justina Halperna. Ako još niste upoznati s likom i djelom Justina Halperna (odnosno njegovog tate) evo kratke priče: Halpern se u 28. godini života vraća kući živjeti sa svojim roditeljima. Njegov 74-godišnji otac oduvijek je bio poznat po svojim (u nedostatku bolje riječi) nadahnutim izjavama, koje je Justin počeo skupljati i stavljati na Twitter. Vrlo brzo je postao vrlo čitan i popularan, što je urodilo knjigom, a prema njoj se snima i serija s Williamom Shatnerom u glavnoj ulozi. Ako je suditi prema Twitteru, na Sh*t My Dad Says valjat ćete se od smijeha.

The Help
Kathryn Stockett

Prethodno nepoznata autorica, sa svojim je romanom prvijencem preko

pedeset puta bezuspješno obijala vrata književnih agenata, a danas ne samo da obija vrhove svjetskih lista bestselera, nego je i prodala prava za film. Radnja romana The Help odvija se u ranim šezdesetim godinama prošloga stoljeća u Mississippiju, a govori o odnosu crnih kućnih pomoćnica i njihovih bijelih gazdi. Dašak kontroverze, dakako, ne odmaže popularnosti knjige - naime, autoricu su neki optužili za rasizam jer, primjerice, iako se priča zbiva na američkom jugu, samo crnci 'govore' s akcentom, dok je jezik bijelaca besprijekoran. Drugima se, pak, nije svidjelo što o poteškoćama života crnaca iz toga doba progovara jedna bijelkinja, k tome južnjakinja. No, ništa ovu knjigu ne može skinuti s top lista.

Crna knjiga
Orhan Pamuk

Na domaćim se top listama najprodavanijih nalazi Orhan Pamuk i njegov roman Crna knjiga iz 1990. godine, na čijem

je hrvatskom prijevodu radio i Ekrem Čaušević, utemeljitelj Katedre za turkologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a objavila ga je naklada Vuković & Runjić. 'Crna knjiga' pripovijeda o potrazi za identitetom u svijetu u kojem se miješaju Istok i Zapad - postavlja se pitanje tko smo mi i možemo li se promijeniti, a isto se pitanje prenosi i na identitet Istanbula, gdje se odvija radnja romana, kao i na identitet turskoga naroda. Roman nam također otkriva kako su isprepleteni križarski i sultanski pohodi, mafijaški i ulični obračuni, povijest i sadašnjost – i sve drugo što u sebi skriva mistični Istanbul.

Hotel Zagorje
Ivana Simić Bodrožić

Hvaljeni prvi roman Ivane Simić Bodrožić, Hotel Zagorje, u izdanju Profila, temelji se

na njezinom životnom iskustvu. Ivana je svoje odrastanje u ratnim okolnostima prenijela na protagonisticu svog romana, devetogodišnju prognanicu iz Vukovara, koja s majkom i bratom živi u skučenom sobičku hotela Zagorje, nekadašnje političke škole u Kumrovcu, dok joj je otac ostao braniti Vukovar i do danas se vodi kao nestao. No, iako se ovaj roman bavi teškom tematikom, ne može se reći da je mračna knjiga. Ivana je napisala iznimno snažnu i dramatičnu priču s puno humora, duha i zaigranosti, koja vas neće ostaviti ravnodušnima.