UDRUGA HRABRO DIJETE

S tri kune mjesečno spasimo sve buduće Ene, Stephanie i Nore

17.02.2013 u 17:26

Bionic
Reading

Eni Šarac 18- godišnjakinji iz Osijeka koja se već 11 godina bori s tumorom na mozgu, nedostaje još 10 tisuća eura za terapiju zračenja u Münchenu. Enina majka Biserka uvjerena je da će uspjeti prikupiti novac, te otkriva detalje oko osnivanja novog fonda koji bi mogao pomoći i drugoj bolesnoj djeci...

'Ena je dobro, hvala Bogu to je najbitnije', rekla je Media servisu Enina majka Biserka, koja kaže, ni malo ne sumnja da će ostatak novca koji je potreban biti prikupljen. 'U Hrvatskoj jedino što je predivno su ljudi koji stvarno nesebično pomažu svakome. Na žalost, mora se tako skupljati, ali drugačije ne ide. Svaki roditelj će napraviti za svoje dijete da mu omogući život', rekla je Biserka Šarac

U Münchenu gdje bi posebna terapija zračenjem Eni napokon trebala donijeti trajno izlječenje, obitelj Šarac bit će sljedeće srijede. No osim Ene, Stephanie i Nore koje su digle Hrvatsku na noge, na slična putovanja čeka još puno mališana koji vode slične životne borbe. Rješenje njihovih problema trebao bi ponuditi poseban fond koji bi trebao uskoro biti osnovan. Iako još uvijek traju pregovori, Biserka otkriva kako bi taj fond trebao funkcionirati.

'Svakom zaposleniku bi se od plaće skinule tri kune, za koje se danas kod nas stvarno ne može ništa kupiti. To bi na milijun zaposlenih mjesečno bio priljev od tri milijuna kuna i moglo bi se svaki mjesec poslati jedno dijete da se spasi jedan život. Od velikog iznosa kao što je bio slučaj male Nore ili deset ovakvih kao što je Enin slučaj', ističe Biserka.

Ideja je to udruge Hrabro dijete, koja je pokrenula akciju pomoći za malu Noru Šitum. Ipak, za sada se samo radi o prijedlogu koji je iznesen HZZO-u, rekla je Media servisu predsjednica udruge Jasminka Žužić. 'Rekli su da će to biti prijedlog Ministarstva zdravlja Vladi, oni će to njoj proslijediti. Eto o svemu odlučuje Vlada i o toj kuni', kaže Žužić. No, prvo je potrebno riješiti pravnu regulativu fonda.

'Dogovori su s pravnicima, da ispitaju koji je pravni oblik potreban za osnivanje ili fondacije ili zaklade ili krovne udruge. Te akcije nam predstoje u sljedećih nekoliko tjedana, a to prvenstveno vodi Ministarstvo zdravlja i resorni ministar Ostojić', rekao nam je ravnatelj HZZO-a Siniša Varga.

A dok taj fond ili zaklada ne zažive, slučajevi poput Eninog, ovisit će o velikom srcu Hrvata i humanitarnim akcijama. Jedna takva održat će se u 18 sati u sklopu prvenstvene utakmice Dinama i Rijeke na Maksimiru, čiji će prihod od prodanih ulaznica ići upravo Eni.