ISTRAŽIVANJE

S putovnicom Japana najlakše je putovati. A kako stoji Hrvatska?

09.01.2019 u 10:47

Bionic
Reading

Japan ima najvrjedniju putovnicu na svijetu, odnosno s njom je najlakše putovati svijetom jer iziskuje najmanje formalnosti prilikom prelaska državnih granica. S putovnicom Zemlje Izlazećeg Sunca može se ići u čak 190 zemalja svijeta bez vize, pokazalo je istraživanje agencije Henley Passport Index, koja kvartalno mjeri koliko 'teži' putovnica pojedine zemlje

Hrvatska se nalazi na solidnom 20. mjestu, u društvu Andore i San Marina. Državljani ovih zemalja mogu bez dodatne papirologije putovati u 168 svjetskih država.

Japan na drugom mjestu slijede Singapur i Južna Koreja, iz kojih se može putovati u 189 zemalja bez vize. Kad je već riječ o Aziji, spomenimo i to da je Kina skočila za 16 mjesta u samo dvije godine, i to s 85. tijekom 2017. godine na 69. poziciju.

Europske zemlje, naravno, imaju najvrjednije putovnice. Sve zemlje Europske unije stisnule su se između trećeg i 20. mjesta, a niz se završava upravo Hrvatskom na 20. poziciji, koja ima najslabiju putovnicu u EU, ako je suditi po ovom istraživanju.

Skupinu predvode Njemačka i Francuska na trećem mjestu te sa 188 mogućih destinacija bez viznog tretmana, slijede Danci, Finci, Talijani i Šveđani, koji mogu otputovati u 187 zemalja, a potom stanovnici Luksemburga i Španjolske sa 186 zemalja koje mogu posjetiti bez vize.

Treba spomenuti to da Velika Britanija i dalje doživljava blag pad na rang-listi, kao i SAD, te se zajedno nalaze na šestom mjestu i njihovi državljani mogu ići u 185 zemalja bez vize. Međutim, otvoreno je pitanje koliko će na sposobnost putovanja građana Velike Britanije utjecati Brexit krajem ožujka ove godine. Kako navode pojedini stručnjaci, prekid odnosa Velike Britanije i EU-a mogao bi znatno naštetiti britanskoj ekonomiji i otežati putovanja u pojedine zemlje za tamošnje stanovništvo. Pad SAD-a reflektira se u sve izraženijem antiamerikanizmu u pojedinim dijelovima svijeta.

Među prvih 20, osim vodećeg trojca, SAD-a i članica Europske unije, stisnuli su se Švicarska, Kanada, Australija, Novi Zeland, Malezija, Čile, Brazil, Argentina, Hong Kong...

  • +7
Putovnice Izvor: Profimedia / Autor: Alamy

'Širom otvorena vrata studentima mogu donijeti milijarde globalnoj ekonomiji, kao i otvoriti mogućnosti za zapošljavanje diljem svijeta. Nedavni uspon Južne Koreje i Ujedinjenih Arapskih Emirata na listi odlični su primjeri onoga što se događa kada zemlje proaktivno pristupe vanjskim poslovima i kada zauzmu stav koji koristi njihovim građanima, kao i međunarodnoj zajednici', kazao je Christian Kalin, vodeći čovjek agencije Henley Passport Index i kreator istraživanja, piše portal traveller.com.au.

Najgore putovnice imaju Afganistan i Irak, čiji državljani mogu putovati u svega 30 zemalja bez viza, slijede Somalija i Sirija (32), Pakistan (33), Jemen (37), Eritreja (38), Palestinska samouprava i Sudan (39) te Nepal (40).